Plăcintă cu Cremă de Vanilie ( Kremschnitt )




PLĂCINTĂ CU CREMĂ DE VANILIE ( KREMSCHNITT )


Cantitățile necesare pentru aluatul franțuzesc


- 250 g făină
- 250 g unt
- 1/2 linguriță sare
- o linguriță de oțet
- un pahar de apă.


Mod de preparare

Într-un castron se pune făină cernută, se face o scobitură la mijloc
în care se toarnă apa, sarea și oțetul.
se ia cîte puținăfăină din jur și se frămîntă bine, pînă se obține cocă.
pe planșeta de aluat se frămîntă în continuare cu mîna această cocă,
nu prea mult, ca să nu devină elastică.
Se intinde cu sucitorul o foaie dreptunghiulară de grăsimea unui deget,
peste care se așează untul, care trebuie să die proaspăt și ținut în frigider.
Se întinde cu cuțitul peste aluat, lăsînd goale marginile aluatului.
Se împăturește un plic, de sus în jos, de la stînga la dreapta.
Se lasă la rece un sfert de oră.
Se pune aluatul din nou pe planșetă și se întinde cu sucitorul o foaie
dreptunghiulară, groasă de un deget.
De data aceasta se împăturește în trei părți, de la stînga o dată, de la
dreapta peste cealaltă parte, apoi se pliază de jos în sus.
Se lasă din nou la rece 20 de minute.
Se procedează la fel de patru ori, împăturind de fiecare dată în același
sens și lăsînd aluatul cîte 20 de minute la rece.
Lucrat în felul acesta, aluatul se va desface în foi.
Se coace la foc tare.
Pentru plăcintă cu cremă, aluatul se coace în două foi.
Separat se prepară crema de vanilie din: 1 litru de lapte,
5 linguri de zahăr, 5 gălbenușuri de ou, 1/2 baton de vanilie
sau două pachețele de zahăr vanilat, 5 lingurițe de făină.
Se freacă gălbenușurile cu zahăr, se adaugă făina, ametecînd bine.
Apoi se picură laptele cald, fiert în prealabil cu vanilie.
Se amestecă bine tot timpul în baia de apă sau, dacă avem cratiță
groasă la fund, se poate preparași la foc slab, amestecînd tot timpul,
ca să nu se prindă, și să nu se formeze cocoloașe.
Se lasă să se răcească.
Cu această cremă se umplu foile de plăcintă coapte în prealabil.
Se pune pe tavă o foaie, se întinde crema în strat gros, iar deasupra
se acoperă cu cealaltă foaie.
Se presează ușor cu mîna ca să adere crema de foi.
După cîteva ore sau chiar a doua zi, se taie în pătrate potrivite și
se poate servi pudrată cu zahăr vanilat.






Plăcintă cu Cremă de Vanilie ( Kremschnitt )




PLĂCINTĂ CU CREMĂ DE VANILIE ( KREMSCHNITT )


Cantitățile necesare pentru aluatul franțuzesc


- 250 g făină
- 250 g unt
- 1/2 linguriță sare
- o linguriță de oțet
- un pahar de apă.


Mod de preparare

Într-un castron se pune făină cernută, se face o scobitură la mijloc
în care se toarnă apa, sarea și oțetul.
se ia cîte puținăfăină din jur și se frămîntă bine, pînă se obține cocă.
pe planșeta de aluat se frămîntă în continuare cu mîna această cocă,
nu prea mult, ca să nu devină elastică.
Se intinde cu sucitorul o foaie dreptunghiulară de grăsimea unui deget,
peste care se așează untul, care trebuie să die proaspăt și ținut în frigider.
Se întinde cu cuțitul peste aluat, lăsînd goale marginile aluatului.
Se împăturește un plic, de sus în jos, de la stînga la dreapta.
Se lasă la rece un sfert de oră.
Se pune aluatul din nou pe planșetă și se întinde cu sucitorul o foaie
dreptunghiulară, groasă de un deget.
De data aceasta se împăturește în trei părți, de la stînga o dată, de la
dreapta peste cealaltă parte, apoi se pliază de jos în sus.
Se lasă din nou la rece 20 de minute.
Se procedează la fel de patru ori, împăturind de fiecare dată în același
sens și lăsînd aluatul cîte 20 de minute la rece.
Lucrat în felul acesta, aluatul se va desface în foi.
Se coace la foc tare.
Pentru plăcintă cu cremă, aluatul se coace în două foi.
Separat se prepară crema de vanilie din: 1 litru de lapte,
5 linguri de zahăr, 5 gălbenușuri de ou, 1/2 baton de vanilie
sau două pachețele de zahăr vanilat, 5 lingurițe de făină.
Se freacă gălbenușurile cu zahăr, se adaugă făina, ametecînd bine.
Apoi se picură laptele cald, fiert în prealabil cu vanilie.
Se amestecă bine tot timpul în baia de apă sau, dacă avem cratiță
groasă la fund, se poate preparași la foc slab, amestecînd tot timpul,
ca să nu se prindă, și să nu se formeze cocoloașe.
Se lasă să se răcească.
Cu această cremă se umplu foile de plăcintă coapte în prealabil.
Se pune pe tavă o foaie, se întinde crema în strat gros, iar deasupra
se acoperă cu cealaltă foaie.
Se presează ușor cu mîna ca să adere crema de foi.
După cîteva ore sau chiar a doua zi, se taie în pătrate potrivite și
se poate servi pudrată cu zahăr vanilat.






Savarină




SAVARINĂ


Cantitățile necesare


- 500 g făină
- 250 ml lapte
- 50 g drojdie de bere
- 200 g unt
- 150 g zahăr
- 5 gălbenușuri de ou
- sare
- 1/2 lămîie
- pesmet
- 8 linguri de apă.



Mod de preparare


Într-un castron se toarnă făina la mijlocul căruia se face
o adîncitură, în care se pune drojdia dizolvată în lapte,
se amestecă bine cu lingura de len și se lasă să se dospească.
Separat se freacă untul spumă, împreună cu 120 g zahăr,
sucul și coaja rasă de lămîie și gălbenușurile pe rînd.
Această compoziție se înglobează în aluatul de drojdie.
Se frămîntă bine și se lasă din nou la dospit.
Se toarnă în forma de savarină unsă cu unt și presărată
cu pesmet sau în forme mici de savarină ( în formă,
umplută pe jumătate, se lasă dospescă pînă cînd aceasta
se umple complet ).
Se coace la foc potrivit, apoi se toarnă pe farfuria de servit.
Cît este caldă se însiropează cu un sirop preparat din zahăr,
apă și coajă de lămîie.
Savarina se servește cu frișcă.
Se poate scobi în mijloc, unde se vor pune fructe din compot
sau diferite creme ușoare, pe bază de lapte.




Savarină




SAVARINĂ


Cantitățile necesare


- 500 g făină
- 250 ml lapte
- 50 g drojdie de bere
- 200 g unt
- 150 g zahăr
- 5 gălbenușuri de ou
- sare
- 1/2 lămîie
- pesmet
- 8 linguri de apă.



Mod de preparare


Într-un castron se toarnă făina la mijlocul căruia se face
o adîncitură, în care se pune drojdia dizolvată în lapte,
se amestecă bine cu lingura de len și se lasă să se dospească.
Separat se freacă untul spumă, împreună cu 120 g zahăr,
sucul și coaja rasă de lămîie și gălbenușurile pe rînd.
Această compoziție se înglobează în aluatul de drojdie.
Se frămîntă bine și se lasă din nou la dospit.
Se toarnă în forma de savarină unsă cu unt și presărată
cu pesmet sau în forme mici de savarină ( în formă,
umplută pe jumătate, se lasă dospescă pînă cînd aceasta
se umple complet ).
Se coace la foc potrivit, apoi se toarnă pe farfuria de servit.
Cît este caldă se însiropează cu un sirop preparat din zahăr,
apă și coajă de lămîie.
Savarina se servește cu frișcă.
Se poate scobi în mijloc, unde se vor pune fructe din compot
sau diferite creme ușoare, pe bază de lapte.




Postare

  ANPC Termeni și Condiții