Regimul Alimentar în Dizenterie




REGIMUL ALIMENTAR ÎN DIZENTERIE


Dizenteria este o boală infectocontagioasă produsă de bacilul dizenteric.
Localizarea infecției este pe tubul digestiv.
Manifestările bolii sunt acelea ale unei entercolite acute ( vezi ”regimul
alimentar în entercolite acute ) adesea însoțite de febră și alterarea stării generale.
Scaunele sunt foarte numeroase, cu mucozități și uneori cu sînge.
Pentru prezicerea diagnosticului este necesară efectuare coproculturii.
Tratamentul se face, în general, în spital, dar formele ușoare se poate aplica
și la domiciliu, sub stricta supraveghere medicală.
Regimul alimentar este cel indicat în entercolitele acute.
O atenție deosebită trebuie acordată măsurilor de igienă pentru a împiedica
răspîndirea bolii.
Este necesar dezinfecția permanentă a tot ce ar putea avea contact cu
materiile fecale ale bolnavului ( oliță, rufăraie, mîini, etc ).







Regimul Alimentar în Dizenterie




REGIMUL ALIMENTAR ÎN DIZENTERIE


Dizenteria este o boală infectocontagioasă produsă de bacilul dizenteric.
Localizarea infecției este pe tubul digestiv.
Manifestările bolii sunt acelea ale unei entercolite acute ( vezi ”regimul
alimentar în entercolite acute ) adesea însoțite de febră și alterarea stării generale.
Scaunele sunt foarte numeroase, cu mucozități și uneori cu sînge.
Pentru prezicerea diagnosticului este necesară efectuare coproculturii.
Tratamentul se face, în general, în spital, dar formele ușoare se poate aplica
și la domiciliu, sub stricta supraveghere medicală.
Regimul alimentar este cel indicat în entercolitele acute.
O atenție deosebită trebuie acordată măsurilor de igienă pentru a împiedica
răspîndirea bolii.
Este necesar dezinfecția permanentă a tot ce ar putea avea contact cu
materiile fecale ale bolnavului ( oliță, rufăraie, mîini, etc ).







Regimul Alimentar în Toxiinfecțiile Alimentare





REGIMUL ALIMNTAR ÎN TOXIINFECȚIILE ALIMETARE



Toxiinfecțiile alimentare sunt boli cauzate de ingerarea unor alimente
contaminate cu microbi sau cu toxinele lor.
Semnele de boală apar, în general, la scurt timp după consumarea
alimentelor și afectează toate persoanele care au mîncat din acel aliment.
Totuși, copiii fiind mai sensibilii, menifestările de boală pot să apară
în primul rînd la ei și să fie de intensitate mai mare.
Manifestările bolii sunt predominant digestive: grețuri, vărsături, scaune diareice,
aproape totdeauna însoțite de alterarea stării generale ( stare de rău, tegumente
palide, copilul nu se poate ține pe picioare, stare de leșin )
Măsura cea mai urgentă este de a prezenta copilul la medic.
Regimul alimentar, pînă la consultația medicului, constă în administrarea
de lichide, ceaiuri, ape minerale, sifon, în cantități mici și dese,
pentru a combate deshridatarea.
Tratamentul medical complex va restabili starea generală și funcția digestivă.
În aproximativ 3-4 zile se poate trece la un regim compus din supă
de zarzavat pasat, supă de orez, supă de fructe, pireuri de fructe crude
sau coapte, făinoase fierte în apă, brînză de vaci, ou în preparate,
papanași, budinci, carne fiartă și tocată, preparată dietetic.
Se vor administra 4-5 mese pe zi.
În raport cu microbul care a determinat boala și cu starea bolnavului,
după 4-5 zile alimentația revine la normal, evitîndu-se abuzurile.






Regimul Alimentar în Toxiinfecțiile Alimentare





REGIMUL ALIMNTAR ÎN TOXIINFECȚIILE ALIMETARE



Toxiinfecțiile alimentare sunt boli cauzate de ingerarea unor alimente
contaminate cu microbi sau cu toxinele lor.
Semnele de boală apar, în general, la scurt timp după consumarea
alimentelor și afectează toate persoanele care au mîncat din acel aliment.
Totuși, copiii fiind mai sensibilii, menifestările de boală pot să apară
în primul rînd la ei și să fie de intensitate mai mare.
Manifestările bolii sunt predominant digestive: grețuri, vărsături, scaune diareice,
aproape totdeauna însoțite de alterarea stării generale ( stare de rău, tegumente
palide, copilul nu se poate ține pe picioare, stare de leșin )
Măsura cea mai urgentă este de a prezenta copilul la medic.
Regimul alimentar, pînă la consultația medicului, constă în administrarea
de lichide, ceaiuri, ape minerale, sifon, în cantități mici și dese,
pentru a combate deshridatarea.
Tratamentul medical complex va restabili starea generală și funcția digestivă.
În aproximativ 3-4 zile se poate trece la un regim compus din supă
de zarzavat pasat, supă de orez, supă de fructe, pireuri de fructe crude
sau coapte, făinoase fierte în apă, brînză de vaci, ou în preparate,
papanași, budinci, carne fiartă și tocată, preparată dietetic.
Se vor administra 4-5 mese pe zi.
În raport cu microbul care a determinat boala și cu starea bolnavului,
după 4-5 zile alimentația revine la normal, evitîndu-se abuzurile.






Postare

  ANPC Termeni și Condiții