Mălai Ardelenesc




MĂLAI ARDELENESC


Ingrediente

- 500 g mălai
- 500 g făină
- 1/2 l lapte
- drojdie de bere
- 2 linguri de zahăr
- 3 ouă
- sare
- coajă de lămîie
- 1 lingură de rom
- 50 g zahăr farin
- 1 lingură de unt


Mod de preparare

Se cerne mălaiul, se pune într-un vas adînc și se opărește cu laptele
dat în clocot.
Se lasă să se răcească, după care se pune peste mălai 3/4 din făină
și se amestecă cu o lingură de lemn pînă la omogenizare.
Drojdia de bere se freacă împreună cu o lingură de zahăr pînă devine
pastă lichidă, după care se adaugă mălaiul.
Se bate amestecul cu o lingură de lemn timp de un sfert de oră.
Operația aceasta se face pentru a încorpora o cantitate de aer mare în
compoziție.
Se adaugă în amestec : un praf de sare, restul de zahăr, coajă rasă de
lămîie și o lingură de rom.
Se lasă aluatul la dospit o jumătate de oră, după care se unge o tavă
cu o lingură de unt, se răstoarnă compoziția în ea, iar deasupra se
pune o pastă albă obținută din restul de făină înmuiat cu apă caldă.
Se poate împărți aluatul în două părți, coacerea fiind îngreunată de
mălaiul din compoziție, care nu lasă prăjitura să se coacă repede.
Cînd prăjitura s-a rumenit bine, se scoate forma din cuptor, se desprinde
mălaiul cu un cuțit ascuțit de pe margini, apoi se scoate pe o
hîrtie curată.
Se pudrează cu zahăr farin cît este cald.
Se taie numai după ce s-a răcit, astfel se încruzește.




Mălai Ardelenesc




MĂLAI ARDELENESC


Ingrediente

- 500 g mălai
- 500 g făină
- 1/2 l lapte
- drojdie de bere
- 2 linguri de zahăr
- 3 ouă
- sare
- coajă de lămîie
- 1 lingură de rom
- 50 g zahăr farin
- 1 lingură de unt


Mod de preparare

Se cerne mălaiul, se pune într-un vas adînc și se opărește cu laptele
dat în clocot.
Se lasă să se răcească, după care se pune peste mălai 3/4 din făină
și se amestecă cu o lingură de lemn pînă la omogenizare.
Drojdia de bere se freacă împreună cu o lingură de zahăr pînă devine
pastă lichidă, după care se adaugă mălaiul.
Se bate amestecul cu o lingură de lemn timp de un sfert de oră.
Operația aceasta se face pentru a încorpora o cantitate de aer mare în
compoziție.
Se adaugă în amestec : un praf de sare, restul de zahăr, coajă rasă de
lămîie și o lingură de rom.
Se lasă aluatul la dospit o jumătate de oră, după care se unge o tavă
cu o lingură de unt, se răstoarnă compoziția în ea, iar deasupra se
pune o pastă albă obținută din restul de făină înmuiat cu apă caldă.
Se poate împărți aluatul în două părți, coacerea fiind îngreunată de
mălaiul din compoziție, care nu lasă prăjitura să se coacă repede.
Cînd prăjitura s-a rumenit bine, se scoate forma din cuptor, se desprinde
mălaiul cu un cuțit ascuțit de pe margini, apoi se scoate pe o
hîrtie curată.
Se pudrează cu zahăr farin cît este cald.
Se taie numai după ce s-a răcit, astfel se încruzește.




Mălai cu Dovleac




MĂLAI CU DOVLEAC


Ingrediente

- 500 g mălai
- 500 g dovleac
- 500 g făină
- 1 ceașcă de ulei
- sare
- 200 g zahăr
- drojdie de bere cît o nucă
- coajă rasă de lămîie


Mod de preparare


Se curăță dovleacul de coaja groasă, se pune să fiarbă cu apă rece
cît să-l acopere, tăiat felii groase, sau cubulețe potrivit de mari.
În acest timp se freacă drojdie cu o lingură de zahăr pînă devine
lichidă.
Separat, se pune o lingură de făină într-un castron, se opărește
cu lapte cald și se amestecă bine cu drojdia.
Se lasă să crească puțin pe marginea plitei.
Se cerne făina și se pune într-un castron adînc.
Se adaugă mălaiul cernut proaspăt, se pune o linguriță de sare
peste amestec, apoi se subțiază cu zeamă în care a fiert dovleacul.
Se adaugă drojdia, apoi zahărul și coaja rasă de lămîie.
Se bate amestecul ( care e subțire ca o smîntînă ) cu o lingură de
lemn, cel puțin un sfert de oră.
Se lasă la dospit o jumătate de oră, se răstoarnă apoi compoziția
într-o formă unsă cu ulei și se introduce forma în cuptorul fierbinte.
Se coace mălaiul aproape o oră, la foc potrivit.
Cînd amestecul de mălai și făină este omogen, se adaugă bucățile
de dovleac, care se coc împreună cu restul compoziției.





Mălai cu Dovleac




MĂLAI CU DOVLEAC


Ingrediente

- 500 g mălai
- 500 g dovleac
- 500 g făină
- 1 ceașcă de ulei
- sare
- 200 g zahăr
- drojdie de bere cît o nucă
- coajă rasă de lămîie


Mod de preparare


Se curăță dovleacul de coaja groasă, se pune să fiarbă cu apă rece
cît să-l acopere, tăiat felii groase, sau cubulețe potrivit de mari.
În acest timp se freacă drojdie cu o lingură de zahăr pînă devine
lichidă.
Separat, se pune o lingură de făină într-un castron, se opărește
cu lapte cald și se amestecă bine cu drojdia.
Se lasă să crească puțin pe marginea plitei.
Se cerne făina și se pune într-un castron adînc.
Se adaugă mălaiul cernut proaspăt, se pune o linguriță de sare
peste amestec, apoi se subțiază cu zeamă în care a fiert dovleacul.
Se adaugă drojdia, apoi zahărul și coaja rasă de lămîie.
Se bate amestecul ( care e subțire ca o smîntînă ) cu o lingură de
lemn, cel puțin un sfert de oră.
Se lasă la dospit o jumătate de oră, se răstoarnă apoi compoziția
într-o formă unsă cu ulei și se introduce forma în cuptorul fierbinte.
Se coace mălaiul aproape o oră, la foc potrivit.
Cînd amestecul de mălai și făină este omogen, se adaugă bucățile
de dovleac, care se coc împreună cu restul compoziției.





Postare

  ANPC Termeni și Condiții