Iahnie de Fasole Boabe




IAHNIE DE FASOLE BOABE

Ingrediente

- 1/2 fasole
- sare
- 1 păstîrnac
- 1 ardei gras
- 3 roșii decojite
- 2 cepe
- boabe de piper
- 1 ceșcuță de ulei
- verdeață tocată



Mod de preparare


Se alege fasolea, se spală și se lasă la înmuiat în apă rece
cîteva ore.
Se aruncă apa, se aruncă fasolea cu altă apă rece și se dă
în clocot.
Se aruncă apa din nou și se umple oala cu apă rece.
Cînd fasolea dă în clocot, se pune la fiert un păstîrnac
curățat și tăiat în două și o jumătate linguriță de sare.
Se fiarbe la foc potrivit o oră, apoi se adaugă morcovul,
ardeiul gras li ceapa tăiate mărunt.
O dată cu zarzavatul, se pune la fiert și o ceșcuță de ulei.
Se pun la fiert cîteva boabe de piper și o foaie de dafin.
Fasolea se ia de pe foc, se presară cu mărar tocat sau orice
verdeață și se servește caldă, cu salată de roșii picantă.
Fasolea de vară se colorează cu roșii decojite, puse la fiert
o dată cu zarzavatul tocat pentru a face mîncarea mai gustoasă.
Este o mîncare ușor perisabilă, de aceea se consumă în
aceeași zi.





Iahnie de Fasole Boabe




IAHNIE DE FASOLE BOABE

Ingrediente

- 1/2 fasole
- sare
- 1 păstîrnac
- 1 ardei gras
- 3 roșii decojite
- 2 cepe
- boabe de piper
- 1 ceșcuță de ulei
- verdeață tocată



Mod de preparare


Se alege fasolea, se spală și se lasă la înmuiat în apă rece
cîteva ore.
Se aruncă apa, se aruncă fasolea cu altă apă rece și se dă
în clocot.
Se aruncă apa din nou și se umple oala cu apă rece.
Cînd fasolea dă în clocot, se pune la fiert un păstîrnac
curățat și tăiat în două și o jumătate linguriță de sare.
Se fiarbe la foc potrivit o oră, apoi se adaugă morcovul,
ardeiul gras li ceapa tăiate mărunt.
O dată cu zarzavatul, se pune la fiert și o ceșcuță de ulei.
Se pun la fiert cîteva boabe de piper și o foaie de dafin.
Fasolea se ia de pe foc, se presară cu mărar tocat sau orice
verdeață și se servește caldă, cu salată de roșii picantă.
Fasolea de vară se colorează cu roșii decojite, puse la fiert
o dată cu zarzavatul tocat pentru a face mîncarea mai gustoasă.
Este o mîncare ușor perisabilă, de aceea se consumă în
aceeași zi.





Fasole Uscată cu Costiță Afumată



FASOLE USCATĂ CU COSTIȚĂ AFUMATĂ


Ingrediente

- 1/2 kg fasole
- 200 g costiță sau slănină afumată
- 1 ceașcă de ulei
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 păstîrnac
- mărar tocat
- 3 roșii decojite sau 1 lingură de bulion


Mod de preparare


Se alege fasolea, se lasă cîteva ore la înmuiat în apă rece,
apoi se scurge și se pune la fiert cu apă cît s-o acopere.
Cînd dă în clocot apa se aruncă și se umple cu apă rece.
Se lasă să dea în clocot și se adaugă păstîrnac curățat și
tăiat în două.
Se fierbe o oră, apoi se încearcă bobul.
Dacă aceasta se desface, se adaugă peste fasole un morcov
tăiat fideluță și o ceapă tocată fin.
Sarea se adaugă în două reprize : o parte se pune la fiert de
la început, pentru ca bobul de fasole să nu se desfacă, iar
restul de sare se pune cînd mîncarea este gata.
Se taie costița fășii subțiri și se pune într-o tigaie cu o ceașcă
de ulei încins, după ce s-a călit o ceapă în acest ulei.
Cînd ceapa devine sticloasă, se pune peste ea o lingură de
bulion sau roșii decojite și tăiate felii subțiri.
Amestecul de ceapă și costiță se răstoarnă peste fasole, se
continuă fierberea încă un sfert de oră, se stinge focul și
se pune peste mîncare mult mărar tocat.
Dacă acesta lipsește, fasolea se parfumează cu o foaie de dafin.




Fasole Uscată cu Costiță Afumată



FASOLE USCATĂ CU COSTIȚĂ AFUMATĂ


Ingrediente

- 1/2 kg fasole
- 200 g costiță sau slănină afumată
- 1 ceașcă de ulei
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 păstîrnac
- mărar tocat
- 3 roșii decojite sau 1 lingură de bulion


Mod de preparare


Se alege fasolea, se lasă cîteva ore la înmuiat în apă rece,
apoi se scurge și se pune la fiert cu apă cît s-o acopere.
Cînd dă în clocot apa se aruncă și se umple cu apă rece.
Se lasă să dea în clocot și se adaugă păstîrnac curățat și
tăiat în două.
Se fierbe o oră, apoi se încearcă bobul.
Dacă aceasta se desface, se adaugă peste fasole un morcov
tăiat fideluță și o ceapă tocată fin.
Sarea se adaugă în două reprize : o parte se pune la fiert de
la început, pentru ca bobul de fasole să nu se desfacă, iar
restul de sare se pune cînd mîncarea este gata.
Se taie costița fășii subțiri și se pune într-o tigaie cu o ceașcă
de ulei încins, după ce s-a călit o ceapă în acest ulei.
Cînd ceapa devine sticloasă, se pune peste ea o lingură de
bulion sau roșii decojite și tăiate felii subțiri.
Amestecul de ceapă și costiță se răstoarnă peste fasole, se
continuă fierberea încă un sfert de oră, se stinge focul și
se pune peste mîncare mult mărar tocat.
Dacă acesta lipsește, fasolea se parfumează cu o foaie de dafin.




Postare

  ANPC Termeni și Condiții