Ghiudem



GHIUDEM

Ingrediente

- 4 kg carne de oaie
- 2 kg carne de porc
- 2 kg carne de vacă
- usturoi
- cimbru
- ienibahar
- scorțișoară pisată
- sare
- piper măcinat
- chimen măcinat
- intestine oaie


Mod de preparare

Carnea se curăță de oase și de grăsime, se trece prin mașina
de tocat și se lasă într-un vas adînc.
Se amestecă cu mirodeniile măcinate, se sărează și se
piperează după gust, apoi se adaugă usturoi pisat subțiat cu apă.
Se folosesc intestine groase de oaie, care se spală în mai multe
ape, se rad cu lama cuțitului, se sărează și se țin așa o zi, după
care se spală din nou și se umplu cu amestecul pregătit înainte.
Cînd intestinele sînt umplute, se leagă cele două capete cu ață
groasă și rezistentă, se așază unele lîngă altele cu greutăți peste
ele și se lasă așa cinci zile.
Se scot de sub greutăți și se lasă la fum zece zile, după care se
pun iar sub teasc.
De data aceasta se folosesc greutăți mai mari, pentru ca ghiudemul
să caute o formă lată.
Se pot bate cu vergeaua de lemn, ca să se lățească bine.
Se pun din nou la fum pentru o zi, după care se usucă o săptămînă
în curent de aer.
De preferință, uscarea se face în poduri bine aerisite sau în cămări
uscate și ferite de praf.
Ghiudemul este un produs picant, care se servește ca aperitiv.


Ghiudem



GHIUDEM

Ingrediente

- 4 kg carne de oaie
- 2 kg carne de porc
- 2 kg carne de vacă
- usturoi
- cimbru
- ienibahar
- scorțișoară pisată
- sare
- piper măcinat
- chimen măcinat
- intestine oaie


Mod de preparare

Carnea se curăță de oase și de grăsime, se trece prin mașina
de tocat și se lasă într-un vas adînc.
Se amestecă cu mirodeniile măcinate, se sărează și se
piperează după gust, apoi se adaugă usturoi pisat subțiat cu apă.
Se folosesc intestine groase de oaie, care se spală în mai multe
ape, se rad cu lama cuțitului, se sărează și se țin așa o zi, după
care se spală din nou și se umplu cu amestecul pregătit înainte.
Cînd intestinele sînt umplute, se leagă cele două capete cu ață
groasă și rezistentă, se așază unele lîngă altele cu greutăți peste
ele și se lasă așa cinci zile.
Se scot de sub greutăți și se lasă la fum zece zile, după care se
pun iar sub teasc.
De data aceasta se folosesc greutăți mai mari, pentru ca ghiudemul
să caute o formă lată.
Se pot bate cu vergeaua de lemn, ca să se lățească bine.
Se pun din nou la fum pentru o zi, după care se usucă o săptămînă
în curent de aer.
De preferință, uscarea se face în poduri bine aerisite sau în cămări
uscate și ferite de praf.
Ghiudemul este un produs picant, care se servește ca aperitiv.


Jigot de Oaie



JIGOT DE OAIE


Ingrediente

- 1 pulpă de oaie
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 țelină
- 1 ceașcă de ulei
- 1 ceașcă supă de zarzavat
- 1 pahar de vin alb
- sare
- piper boabe


Mod de preparare

Se spală carnea, se scoate osul, se desface cu lama unui
cuțit ascuțit pe latul pulpei pînă cînd carnea se subțiază,
apoi se sărează și se piperează după gust.
Se rulează carnea și i se dă forma de la început, se leagă
cu ață curată și se pune într-o tavă cu o ceașcă de apă și
o ceașcă de ulei.
Se mai adaugă sare, cîteva boabe de piper și se introduce
tava în cuptorul încins.
Se potrivește focul și după o oră se întoarce friptura și se
adaugă vinul.
În lipsa vinului se poate folosi coniac.
Friptura este gata cînd s-a rumenit.
Se scoate, se înlătură ața și se așază pe un platou.
Se taie felii groase și se servește fierbinte.
Zarzavatul pentru supă și ceapa se taie felii și se pun în tavă
o dată cu friptura.
Se scot și se trec prin sită, se sărează și se servesc ca sos
la friptură.




Jigot de Oaie



JIGOT DE OAIE


Ingrediente

- 1 pulpă de oaie
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 țelină
- 1 ceașcă de ulei
- 1 ceașcă supă de zarzavat
- 1 pahar de vin alb
- sare
- piper boabe


Mod de preparare

Se spală carnea, se scoate osul, se desface cu lama unui
cuțit ascuțit pe latul pulpei pînă cînd carnea se subțiază,
apoi se sărează și se piperează după gust.
Se rulează carnea și i se dă forma de la început, se leagă
cu ață curată și se pune într-o tavă cu o ceașcă de apă și
o ceașcă de ulei.
Se mai adaugă sare, cîteva boabe de piper și se introduce
tava în cuptorul încins.
Se potrivește focul și după o oră se întoarce friptura și se
adaugă vinul.
În lipsa vinului se poate folosi coniac.
Friptura este gata cînd s-a rumenit.
Se scoate, se înlătură ața și se așază pe un platou.
Se taie felii groase și se servește fierbinte.
Zarzavatul pentru supă și ceapa se taie felii și se pun în tavă
o dată cu friptura.
Se scot și se trec prin sită, se sărează și se servesc ca sos
la friptură.




Postare

  ANPC Termeni și Condiții