Zacuscă de Ghebe



ZACUSCĂ DE GHEBE


Ingrediente

- 2 kg ghebe curățate
- 2 kg ceapă
- 1 litru ulei
- 6 kg gogoșari
- 3 kg roșii
- sare
- piper boabe
- foaie de dafin
- usturoi



Mod de preparare

Se curăță ceapa, se taie în două și se lasă o oră în apă
rece, ca să-și piardă toxinele.
Se toacă mărunt și se pune cu 1 litru de ulei într-un
vas mare cu pereți dubli, de preferință un vas de tuci.
Se lasă ceapa să fiarbă pînă cînd se înmoaie.
Gogoșarii se coc cu o seara înainte și se curăță de coajă.
Se taie felii subțiri și se pun peste ceapă, se lasă să
fiarbă o oră, după care se adaugă ghebele spălate în multe
ape și clocotite 5 minute.
Ghebele se pun peste amestecul de ceapă și ardei, tocate
mărunt sau tăiate bucăți mai mari.
Separat se dau roșiile prin sită sau prin mașina specială, se
fierbe sucul obținut o jumătate de oră, după care se pune
peste ghebe .
Amestecul se fierbe cu piper boabe, usturoi tocat și o foaie
de dafin, pînă cînd scade de tot.
Se fierbe pe foc mic, sub supraveghere, pentru că, atunci
cînd se îngroașă, se prinde ușor de fundul vasului.
Se învelesc borcanele în pături unde se țin 24 de ore.
Se păstrează la rece, deoarece zacusca este un produs perisabil.
Se servește ca aperitiv.


Zacuscă de Ghebe



ZACUSCĂ DE GHEBE


Ingrediente

- 2 kg ghebe curățate
- 2 kg ceapă
- 1 litru ulei
- 6 kg gogoșari
- 3 kg roșii
- sare
- piper boabe
- foaie de dafin
- usturoi



Mod de preparare

Se curăță ceapa, se taie în două și se lasă o oră în apă
rece, ca să-și piardă toxinele.
Se toacă mărunt și se pune cu 1 litru de ulei într-un
vas mare cu pereți dubli, de preferință un vas de tuci.
Se lasă ceapa să fiarbă pînă cînd se înmoaie.
Gogoșarii se coc cu o seara înainte și se curăță de coajă.
Se taie felii subțiri și se pun peste ceapă, se lasă să
fiarbă o oră, după care se adaugă ghebele spălate în multe
ape și clocotite 5 minute.
Ghebele se pun peste amestecul de ceapă și ardei, tocate
mărunt sau tăiate bucăți mai mari.
Separat se dau roșiile prin sită sau prin mașina specială, se
fierbe sucul obținut o jumătate de oră, după care se pune
peste ghebe .
Amestecul se fierbe cu piper boabe, usturoi tocat și o foaie
de dafin, pînă cînd scade de tot.
Se fierbe pe foc mic, sub supraveghere, pentru că, atunci
cînd se îngroașă, se prinde ușor de fundul vasului.
Se învelesc borcanele în pături unde se țin 24 de ore.
Se păstrează la rece, deoarece zacusca este un produs perisabil.
Se servește ca aperitiv.


Cum se Fierbe în Abur Borcanele ( Bain-Marie )




CUM SE FIERBE ÎN ABUR BORCANELE ( BAIN-MARIE )


Borcanele se așează într-o oală în care s-au pus
la fund ziare sau cîrpe, paie, bețigașe.
Important este că vasul să fie destul de înalt,
pentru ca borcanele să stea în apă pînă la legătură
sau capacul borcanului.
Numai atunci se va realiza o sterilizare perfectă.
Cîrpe, ziarele etc, așezate în oală să nu acopere în
întregime fundul oalei să rămînă goluri pe margine
printre borcane, ca să se poată observa cînd începe
să fiarbă apa în clocote, pentru a putea calcula din
acel moment timpul de fierbere.
Borcanele se așază în oală, se pune apă rece pînă la
legătură sau capacul ( borcanului ) și peste oală se
pun 2 - 3 ziare ( nu capac ), să o acopere.
Borcanele este bine să fie de aceeași înălțime și să
fie legate cu cîrpe vechi peste celofan sau capac numai
pe durata fierberii ca să nu se ridice prea tare celofanul
cînd se dilată conținutul borcanului și aerul din el.
Pe urmă se înlătură cîrpele și se pot folosi la alte borcane.
Se fierb pe foc tare pînă începe să dea în clocot, apoi
se reduce focul la minimum, să se mențină punctul de
fierbere, dar să fiarbă în clocote mici.
Dacă fierbe în clocote mari celofanul se va ridica ca o bășică
din cauza dilatării rapide a aerului și a lichidului din
borcan și atunci cînd se va răci din cauza vidului format,
se trage prea mult înăuntru și plesnește.
După ce a fiert ( timpul necesar fiecărei conserve ), se ia
vasul de pe foc și se lasă să se răcească ; borcanele reci
se scot și se așază în cămară.
Dacă se întîmplă să plesnească celofanul, trebuie schimbat
și se mai fierbe 10 minute ( timp necesar pentru sterilizare ),
conținutul fiind deja fiert la prima fierbere.
A doua se fierbe cu aceleași precauții.
Borcanele de gogoșari se leagă și se fierb în abur după cum
s-a arătat înainte.
Timpul de fierbere este de 10 minute după ce a început să
cocotească apa.
Gogoșarii vor fi foarte gustoși, nu se vor acri în plus.
Nu se folosește conservant.
Se păstrează și ani de zile.
Ca să nu scadă cu timpul apa de pe conserve deoarece prin
celofan se pierde treptat, cînd se dau la cămară se vor lega
peste celofan cu o foaie de material plastic.




Cum se Fierbe în Abur Borcanele ( Bain-Marie )




CUM SE FIERBE ÎN ABUR BORCANELE ( BAIN-MARIE )


Borcanele se așează într-o oală în care s-au pus
la fund ziare sau cîrpe, paie, bețigașe.
Important este că vasul să fie destul de înalt,
pentru ca borcanele să stea în apă pînă la legătură
sau capacul borcanului.
Numai atunci se va realiza o sterilizare perfectă.
Cîrpe, ziarele etc, așezate în oală să nu acopere în
întregime fundul oalei să rămînă goluri pe margine
printre borcane, ca să se poată observa cînd începe
să fiarbă apa în clocote, pentru a putea calcula din
acel moment timpul de fierbere.
Borcanele se așază în oală, se pune apă rece pînă la
legătură sau capacul ( borcanului ) și peste oală se
pun 2 - 3 ziare ( nu capac ), să o acopere.
Borcanele este bine să fie de aceeași înălțime și să
fie legate cu cîrpe vechi peste celofan sau capac numai
pe durata fierberii ca să nu se ridice prea tare celofanul
cînd se dilată conținutul borcanului și aerul din el.
Pe urmă se înlătură cîrpele și se pot folosi la alte borcane.
Se fierb pe foc tare pînă începe să dea în clocot, apoi
se reduce focul la minimum, să se mențină punctul de
fierbere, dar să fiarbă în clocote mici.
Dacă fierbe în clocote mari celofanul se va ridica ca o bășică
din cauza dilatării rapide a aerului și a lichidului din
borcan și atunci cînd se va răci din cauza vidului format,
se trage prea mult înăuntru și plesnește.
După ce a fiert ( timpul necesar fiecărei conserve ), se ia
vasul de pe foc și se lasă să se răcească ; borcanele reci
se scot și se așază în cămară.
Dacă se întîmplă să plesnească celofanul, trebuie schimbat
și se mai fierbe 10 minute ( timp necesar pentru sterilizare ),
conținutul fiind deja fiert la prima fierbere.
A doua se fierbe cu aceleași precauții.
Borcanele de gogoșari se leagă și se fierb în abur după cum
s-a arătat înainte.
Timpul de fierbere este de 10 minute după ce a început să
cocotească apa.
Gogoșarii vor fi foarte gustoși, nu se vor acri în plus.
Nu se folosește conservant.
Se păstrează și ani de zile.
Ca să nu scadă cu timpul apa de pe conserve deoarece prin
celofan se pierde treptat, cînd se dau la cămară se vor lega
peste celofan cu o foaie de material plastic.




Postare

  ANPC Termeni și Condiții