Cum se Fierbe în Abur Borcanele ( Bain-Marie )




CUM SE FIERBE ÎN ABUR BORCANELE ( BAIN-MARIE )


Borcanele se așează într-o oală în care s-au pus
la fund ziare sau cîrpe, paie, bețigașe.
Important este că vasul să fie destul de înalt,
pentru ca borcanele să stea în apă pînă la legătură
sau capacul borcanului.
Numai atunci se va realiza o sterilizare perfectă.
Cîrpe, ziarele etc, așezate în oală să nu acopere în
întregime fundul oalei să rămînă goluri pe margine
printre borcane, ca să se poată observa cînd începe
să fiarbă apa în clocote, pentru a putea calcula din
acel moment timpul de fierbere.
Borcanele se așază în oală, se pune apă rece pînă la
legătură sau capacul ( borcanului ) și peste oală se
pun 2 - 3 ziare ( nu capac ), să o acopere.
Borcanele este bine să fie de aceeași înălțime și să
fie legate cu cîrpe vechi peste celofan sau capac numai
pe durata fierberii ca să nu se ridice prea tare celofanul
cînd se dilată conținutul borcanului și aerul din el.
Pe urmă se înlătură cîrpele și se pot folosi la alte borcane.
Se fierb pe foc tare pînă începe să dea în clocot, apoi
se reduce focul la minimum, să se mențină punctul de
fierbere, dar să fiarbă în clocote mici.
Dacă fierbe în clocote mari celofanul se va ridica ca o bășică
din cauza dilatării rapide a aerului și a lichidului din
borcan și atunci cînd se va răci din cauza vidului format,
se trage prea mult înăuntru și plesnește.
După ce a fiert ( timpul necesar fiecărei conserve ), se ia
vasul de pe foc și se lasă să se răcească ; borcanele reci
se scot și se așază în cămară.
Dacă se întîmplă să plesnească celofanul, trebuie schimbat
și se mai fierbe 10 minute ( timp necesar pentru sterilizare ),
conținutul fiind deja fiert la prima fierbere.
A doua se fierbe cu aceleași precauții.
Borcanele de gogoșari se leagă și se fierb în abur după cum
s-a arătat înainte.
Timpul de fierbere este de 10 minute după ce a început să
cocotească apa.
Gogoșarii vor fi foarte gustoși, nu se vor acri în plus.
Nu se folosește conservant.
Se păstrează și ani de zile.
Ca să nu scadă cu timpul apa de pe conserve deoarece prin
celofan se pierde treptat, cînd se dau la cămară se vor lega
peste celofan cu o foaie de material plastic.




Cum se Fierbe în Abur Borcanele ( Bain-Marie )




CUM SE FIERBE ÎN ABUR BORCANELE ( BAIN-MARIE )


Borcanele se așează într-o oală în care s-au pus
la fund ziare sau cîrpe, paie, bețigașe.
Important este că vasul să fie destul de înalt,
pentru ca borcanele să stea în apă pînă la legătură
sau capacul borcanului.
Numai atunci se va realiza o sterilizare perfectă.
Cîrpe, ziarele etc, așezate în oală să nu acopere în
întregime fundul oalei să rămînă goluri pe margine
printre borcane, ca să se poată observa cînd începe
să fiarbă apa în clocote, pentru a putea calcula din
acel moment timpul de fierbere.
Borcanele se așază în oală, se pune apă rece pînă la
legătură sau capacul ( borcanului ) și peste oală se
pun 2 - 3 ziare ( nu capac ), să o acopere.
Borcanele este bine să fie de aceeași înălțime și să
fie legate cu cîrpe vechi peste celofan sau capac numai
pe durata fierberii ca să nu se ridice prea tare celofanul
cînd se dilată conținutul borcanului și aerul din el.
Pe urmă se înlătură cîrpele și se pot folosi la alte borcane.
Se fierb pe foc tare pînă începe să dea în clocot, apoi
se reduce focul la minimum, să se mențină punctul de
fierbere, dar să fiarbă în clocote mici.
Dacă fierbe în clocote mari celofanul se va ridica ca o bășică
din cauza dilatării rapide a aerului și a lichidului din
borcan și atunci cînd se va răci din cauza vidului format,
se trage prea mult înăuntru și plesnește.
După ce a fiert ( timpul necesar fiecărei conserve ), se ia
vasul de pe foc și se lasă să se răcească ; borcanele reci
se scot și se așază în cămară.
Dacă se întîmplă să plesnească celofanul, trebuie schimbat
și se mai fierbe 10 minute ( timp necesar pentru sterilizare ),
conținutul fiind deja fiert la prima fierbere.
A doua se fierbe cu aceleași precauții.
Borcanele de gogoșari se leagă și se fierb în abur după cum
s-a arătat înainte.
Timpul de fierbere este de 10 minute după ce a început să
cocotească apa.
Gogoșarii vor fi foarte gustoși, nu se vor acri în plus.
Nu se folosește conservant.
Se păstrează și ani de zile.
Ca să nu scadă cu timpul apa de pe conserve deoarece prin
celofan se pierde treptat, cînd se dau la cămară se vor lega
peste celofan cu o foaie de material plastic.




Gogoșari în Oțet Diluat




GOGOȘARI ÎN OȚET DILUAT


Dacă dorim să conservăm gogoșarii cu mai puțin
oțet, atunci se va proceda în felul următor : se
aleg gogoșari frumoși și grași, chiar dacă sînt
sparți, numai să fie proaspeți, să nu aibă urme de
fermentare.
Se taie felii în jumătate sau sferturi.
Se curăță toate defectele, se spală și se scurg.
Se prepară oțetul, sarea, zahărul după gust.
Se poate pune 5 - 6 părți apă la o parte oțet, sare
și zahăr iarăși cît dorește fiecare.
Pentru aromă se pune foie de dafin, frunze de
țelină și boabe de piper.
Cine dorește să se simtă puțin mai acru va pune 4
părți apă, o parte oțet, o parte zahăr ( toate măsurate
cu ceașca ) și sare circa 25 g la litru de lichid.
Într-o cratiță cam de 6 - 7 litri se pune oțetul diluat
cu apă și toate celelalte ingrediente.
Trebuie constat că lichidul se mai diluează cu apa care
rămîne pe feiile de gogoșari după ce se spală.
Se opăresc aopi feliile în oțetul clocotit 1 - 2 minute,
pînă se termină toți.
Se pun într-o oală acoperită.
Cînd sînt gata se așază în borcane de 1/2 litru pînă
la 1 litru aranjate feliile unele peste altele, fără a
le apăsa prea tare ca să intre oțetul și între ele.
Din 7 kg gogoșari rezultă aproximatim 10 borcane
de 5 și 7 litri, depinde de gogoșari cît se aruncă din ei.
Se împarte oțetul aromat în care au fost opărăriți în
toate borcanele.
Dacă nu ajunge, se mai face un amestec exact în aceleași
proporții, fără să se mai fiarbă, pînă se pune atîta ca
să-i cuprindă și să rămînă de un deget gol borcanul.
Hrean trebuie pus.
Se leagă borcanele cu celofan dublu și se pun într-un
vas să fiarbă ; apa să ajungă pînă la sfoara cu care
sînt legate.
Este bine ca borcanele să fie de aceeași înălțime.




Gogoșari în Oțet Diluat




GOGOȘARI ÎN OȚET DILUAT


Dacă dorim să conservăm gogoșarii cu mai puțin
oțet, atunci se va proceda în felul următor : se
aleg gogoșari frumoși și grași, chiar dacă sînt
sparți, numai să fie proaspeți, să nu aibă urme de
fermentare.
Se taie felii în jumătate sau sferturi.
Se curăță toate defectele, se spală și se scurg.
Se prepară oțetul, sarea, zahărul după gust.
Se poate pune 5 - 6 părți apă la o parte oțet, sare
și zahăr iarăși cît dorește fiecare.
Pentru aromă se pune foie de dafin, frunze de
țelină și boabe de piper.
Cine dorește să se simtă puțin mai acru va pune 4
părți apă, o parte oțet, o parte zahăr ( toate măsurate
cu ceașca ) și sare circa 25 g la litru de lichid.
Într-o cratiță cam de 6 - 7 litri se pune oțetul diluat
cu apă și toate celelalte ingrediente.
Trebuie constat că lichidul se mai diluează cu apa care
rămîne pe feiile de gogoșari după ce se spală.
Se opăresc aopi feliile în oțetul clocotit 1 - 2 minute,
pînă se termină toți.
Se pun într-o oală acoperită.
Cînd sînt gata se așază în borcane de 1/2 litru pînă
la 1 litru aranjate feliile unele peste altele, fără a
le apăsa prea tare ca să intre oțetul și între ele.
Din 7 kg gogoșari rezultă aproximatim 10 borcane
de 5 și 7 litri, depinde de gogoșari cît se aruncă din ei.
Se împarte oțetul aromat în care au fost opărăriți în
toate borcanele.
Dacă nu ajunge, se mai face un amestec exact în aceleași
proporții, fără să se mai fiarbă, pînă se pune atîta ca
să-i cuprindă și să rămînă de un deget gol borcanul.
Hrean trebuie pus.
Se leagă borcanele cu celofan dublu și se pun într-un
vas să fiarbă ; apa să ajungă pînă la sfoara cu care
sînt legate.
Este bine ca borcanele să fie de aceeași înălțime.




Postare

  ANPC Termeni și Condiții