Poale-n Brîu Moldovenești la Cuptor



POALE-N BRÎU MOLDOVENEȘTI LA CUPTOR


Ingrediente

Pentru aluat

- 1 kg făină
- 4 gălbenușuri
- 3/4 litru lapte dulce
- drojdie de bere
- sare
- 1 pahar de zahăr
- coajă de lămîie

Pentru umplutură

- 1/2 kg brînză de vaci
- 100 g stafide
- 3 linguri de zahăr
- 3 ouă întregi
- 1 lingură de rom
- coajă de lămîie
- 2 linguri de unt


Mod de preparare

Se cerne făina într-un castron adînc, se face o adîncitură
în mijloc, unde se pun patru gălbenușuri, sare, coajă de
lămîie, o lingură de unt și puțin rom.
Se toarnă lapte cald în care s-a dizolvat zahărul și se
frămîntă un aluat potrivit, care se lasă din mînă după o
jumătate de oră de frămîntat.
Se acoperă castronul cu un prosop curat și se lasă pe
marginea plitei pînă cînd crește cu jumătate peste volumul
inițial.
Se întind foi mari, se taie pătrate cu latura de 5 - 6 cm și
se pune pe mijlocul fiecărui pătrat umplutură de brînză.
Umplutura se face astfel : se pune brînza în farfurie, se freacă
spumă cu trei ouă întregi și trei linguri de zahăr, se adaugă
stafidele spălate, care au stat zece minute cu o linguriță de
rom deasupra lor, și coajă de lămîie.
Cînd umplutura s-a pus pe pătratele de aluat, acestea se strîng,
unind colțurile deasupra umpluturii, și se așază într-o tavă unsă
cu unt să se coacă la foc potrivit.
Înainte de a se introduce în cuptor, plăcintele se ung cu ou sau
numai cu albuș bătut.
Se scot din cuptor cînd s-au rumenit, se presară cu zahăr tos
sau farin și se servesc calde.


Poale-n Brîu Moldovenești la Cuptor



POALE-N BRÎU MOLDOVENEȘTI LA CUPTOR


Ingrediente

Pentru aluat

- 1 kg făină
- 4 gălbenușuri
- 3/4 litru lapte dulce
- drojdie de bere
- sare
- 1 pahar de zahăr
- coajă de lămîie

Pentru umplutură

- 1/2 kg brînză de vaci
- 100 g stafide
- 3 linguri de zahăr
- 3 ouă întregi
- 1 lingură de rom
- coajă de lămîie
- 2 linguri de unt


Mod de preparare

Se cerne făina într-un castron adînc, se face o adîncitură
în mijloc, unde se pun patru gălbenușuri, sare, coajă de
lămîie, o lingură de unt și puțin rom.
Se toarnă lapte cald în care s-a dizolvat zahărul și se
frămîntă un aluat potrivit, care se lasă din mînă după o
jumătate de oră de frămîntat.
Se acoperă castronul cu un prosop curat și se lasă pe
marginea plitei pînă cînd crește cu jumătate peste volumul
inițial.
Se întind foi mari, se taie pătrate cu latura de 5 - 6 cm și
se pune pe mijlocul fiecărui pătrat umplutură de brînză.
Umplutura se face astfel : se pune brînza în farfurie, se freacă
spumă cu trei ouă întregi și trei linguri de zahăr, se adaugă
stafidele spălate, care au stat zece minute cu o linguriță de
rom deasupra lor, și coajă de lămîie.
Cînd umplutura s-a pus pe pătratele de aluat, acestea se strîng,
unind colțurile deasupra umpluturii, și se așază într-o tavă unsă
cu unt să se coacă la foc potrivit.
Înainte de a se introduce în cuptor, plăcintele se ung cu ou sau
numai cu albuș bătut.
Se scot din cuptor cînd s-au rumenit, se presară cu zahăr tos
sau farin și se servesc calde.


Poale-n Brîu Moldovenești




POALE-N BRÎU MOLDOVENEȘTI


Ingrediente

- 1 cană de ulei
- 3 linguri de zahăr tos
Pentru aluat

- 1 kg făină
- 2 ouă
- 1/2 litru lapte dulce
- coajă de lămîie
- 2 linguri de unt
- sare
- drojdie

Pentru umplutură

1 kg de brînză în amestec
- 4 ouă
- coajă de lămîie
- 3 linguri de zahăr


Mod de preparare

Se încălzește laptele puțin pe foc mic, se desface drojdia
în lapte, se adaugă 1/2 linguriță de sare și se frămîntă un
aluat potrivit, punînd laptele peste făină cernută proaspăt.
În aluat se adaugă două ouă întregi, unt și puțină coajă de
lămîie.
Aluatul se frămîntă o jumătate de oră, apoi se lasă la dospit
o oră.
Se prepară umplutura astfel : 1/2 kg urdă sau brînză de vaci
se amestecă  cu 1/2 kg brînză de burduf într-un castron mare.
Se sparg deasupra patru ouă, se încorporează ușor, se amestecă
cu zahăr după gust și puțin coajă de lămîie și se lasă să se
odihnească un sfert de oră, deoarece omogenizarea se face
mult mai ușor în felul acesta.
Se rup bucăți de aluat, se întind foi subțiri de 1 cm, se pune
deasupra fiecărei foi umplutură de brînză, se strîng marginile
aluatului ca niște poale-n brîu, și se pun plăcintele să se
prăjească în ulei fierbinte, una cîte una.
Se prăjesc la foc mic, cu tigaia acoperită cu un capac.
Se întorc pe cealaltă parte și se lasă să se rumenească frumos.
Se scot pe o farfurie una peste alta și se presară pe fiecare
plăcintă zahăr tos.
Se servesc calde, dar și reci.


Poale-n Brîu Moldovenești




POALE-N BRÎU MOLDOVENEȘTI


Ingrediente

- 1 cană de ulei
- 3 linguri de zahăr tos
Pentru aluat

- 1 kg făină
- 2 ouă
- 1/2 litru lapte dulce
- coajă de lămîie
- 2 linguri de unt
- sare
- drojdie

Pentru umplutură

1 kg de brînză în amestec
- 4 ouă
- coajă de lămîie
- 3 linguri de zahăr


Mod de preparare

Se încălzește laptele puțin pe foc mic, se desface drojdia
în lapte, se adaugă 1/2 linguriță de sare și se frămîntă un
aluat potrivit, punînd laptele peste făină cernută proaspăt.
În aluat se adaugă două ouă întregi, unt și puțină coajă de
lămîie.
Aluatul se frămîntă o jumătate de oră, apoi se lasă la dospit
o oră.
Se prepară umplutura astfel : 1/2 kg urdă sau brînză de vaci
se amestecă  cu 1/2 kg brînză de burduf într-un castron mare.
Se sparg deasupra patru ouă, se încorporează ușor, se amestecă
cu zahăr după gust și puțin coajă de lămîie și se lasă să se
odihnească un sfert de oră, deoarece omogenizarea se face
mult mai ușor în felul acesta.
Se rup bucăți de aluat, se întind foi subțiri de 1 cm, se pune
deasupra fiecărei foi umplutură de brînză, se strîng marginile
aluatului ca niște poale-n brîu, și se pun plăcintele să se
prăjească în ulei fierbinte, una cîte una.
Se prăjesc la foc mic, cu tigaia acoperită cu un capac.
Se întorc pe cealaltă parte și se lasă să se rumenească frumos.
Se scot pe o farfurie una peste alta și se presară pe fiecare
plăcintă zahăr tos.
Se servesc calde, dar și reci.


Postare

  ANPC Termeni și Condiții