Uscățele Ardelenești



USCĂȚELE ARDELENEȘTI


Ingrediente

- 1/4 l smîntînă
- 3 linguri de rom
sare
- 2 ouă
- zahăr farin
- 300 g făină
- drojdie ( cît o jumătate de nucă )



Mod de preparare


Se frămîntă un aluat tare din făină cernută, pusă
într-un castron adînc, două ouă întregi, sare, trei
linguri de rom și smîntînă, amestecate toate la rece
cu drojdie de bere cît o jumătate de nucă, frecată
cu o lingură de zahăr.
Aluatul se ține în frigider o jumătate de oră, după
care se întinde o foaie groasă de 1 - 2 cm și se
taie din ea forme cu gura paharului.
Se așază într-o tavă neunsă, se coc la foc iute și se
servesc după o jumătate de oră de coacere la foc
potrivit, presărate cu zahăr farin.



Uscățele Ardelenești



USCĂȚELE ARDELENEȘTI


Ingrediente

- 1/4 l smîntînă
- 3 linguri de rom
sare
- 2 ouă
- zahăr farin
- 300 g făină
- drojdie ( cît o jumătate de nucă )



Mod de preparare


Se frămîntă un aluat tare din făină cernută, pusă
într-un castron adînc, două ouă întregi, sare, trei
linguri de rom și smîntînă, amestecate toate la rece
cu drojdie de bere cît o jumătate de nucă, frecată
cu o lingură de zahăr.
Aluatul se ține în frigider o jumătate de oră, după
care se întinde o foaie groasă de 1 - 2 cm și se
taie din ea forme cu gura paharului.
Se așază într-o tavă neunsă, se coc la foc iute și se
servesc după o jumătate de oră de coacere la foc
potrivit, presărate cu zahăr farin.



Gogoși cu Lapte



GOGOȘI CU LAPTE


Ingrediente

- 1/4 kg făină
- drojdie de bere
- coajă de lămîie
- 10 ouă
- 250 g zahăr tos
- 3 linguri de unt
- 3 linguri de rom
- 300 ml lapte fierbinte
- 1 cană de ulei
- sare



Mod de preparare


Făina cernută se opărește cu lapte clocotit, amestecînd repede cu
o lingură de lemn ca să nu se facă cocoloașe.
Se răcește zece minute, apoi se frămîntă cu 10 gălbenușuri și
5 albușuri bătute spumă, cu zahărul dizolvat în puțin lapte cald,
trei linguri de unt cald și trei linguri de rom.
Aluatul nu curge, dar este moale.
În aluat se adaugă drojdia frecată cu o lingură de zahăr și o
jumătate linguriță de sare.
Se frămîntă o jumătate de oră, apoi se lasă la dospit, la cald.
Se împarte aluatul în patru părți egale, se întind foi subțiri, se
pune pe jumătate din fiecare foaie de aluat umplutură de
dulceață de vișine sau marmeladă de caise, așezată într-o ordine
știută, se acoperă cu cealaltă jumătate de foaie de aluat, se taie
în gura paharului gogoși, care se lasă pe o planșetă presărată
cu făină să mai stea cîteva minute, după care se prăjesc în ulei
fierbinte pe ambele părți, pînă cînd se rumenesc frumos.
Se servesc calde, presărate cu zahăr farin.
Fiecare gogoașă, trebuie să aibă la mijloc umplutură de dulceață
sau de marmeladă.

Gogoși cu Lapte



GOGOȘI CU LAPTE


Ingrediente

- 1/4 kg făină
- drojdie de bere
- coajă de lămîie
- 10 ouă
- 250 g zahăr tos
- 3 linguri de unt
- 3 linguri de rom
- 300 ml lapte fierbinte
- 1 cană de ulei
- sare



Mod de preparare


Făina cernută se opărește cu lapte clocotit, amestecînd repede cu
o lingură de lemn ca să nu se facă cocoloașe.
Se răcește zece minute, apoi se frămîntă cu 10 gălbenușuri și
5 albușuri bătute spumă, cu zahărul dizolvat în puțin lapte cald,
trei linguri de unt cald și trei linguri de rom.
Aluatul nu curge, dar este moale.
În aluat se adaugă drojdia frecată cu o lingură de zahăr și o
jumătate linguriță de sare.
Se frămîntă o jumătate de oră, apoi se lasă la dospit, la cald.
Se împarte aluatul în patru părți egale, se întind foi subțiri, se
pune pe jumătate din fiecare foaie de aluat umplutură de
dulceață de vișine sau marmeladă de caise, așezată într-o ordine
știută, se acoperă cu cealaltă jumătate de foaie de aluat, se taie
în gura paharului gogoși, care se lasă pe o planșetă presărată
cu făină să mai stea cîteva minute, după care se prăjesc în ulei
fierbinte pe ambele părți, pînă cînd se rumenesc frumos.
Se servesc calde, presărate cu zahăr farin.
Fiecare gogoașă, trebuie să aibă la mijloc umplutură de dulceață
sau de marmeladă.

Postare

  ANPC Termeni și Condiții