Gogoși cu Smîntînă



GOGOȘI CU SMÎNTÎNĂ


Ingrediente

- 1/2 kg făină
- 1 cană de smîntînă
- sare
- drojdie de bere
- 4 ouă
- 1 cană de ulei
- 1/4 kg zahăr



Mod de preparare

Se cerne făina și se lasă într-un castron adînc.
Se freacă spumă ouăle întregi cu 200 g zahăr
tos, se adaugă în cremă smîntîna, sarea necesară
și drojdia frecată cu o lingură de zahăr pînă cînd
devine fluidă.
Amestecul acesta se pune peste făină și se frămîntă
un sfert de oră un aluat potrivit, adăugînd treptat,
o ceșcuță de ulei.
Se pune aluatul la dospit și se lasă o oră.
Se pune restul uleiul într-o cratiță adîncă, se lasă să
se înfierbînte, apoi se fac gogoși și se prăjesc cîte încap
în vas, în ulei clocotit.
Gogoșile se fac cu un pahar sau tăiate cu lama unui
cuțit, în diferite forme geometrice.
Se presară cu zahăr și se servesc calde sau reci.




Gogoși cu Smîntînă



GOGOȘI CU SMÎNTÎNĂ


Ingrediente

- 1/2 kg făină
- 1 cană de smîntînă
- sare
- drojdie de bere
- 4 ouă
- 1 cană de ulei
- 1/4 kg zahăr



Mod de preparare

Se cerne făina și se lasă într-un castron adînc.
Se freacă spumă ouăle întregi cu 200 g zahăr
tos, se adaugă în cremă smîntîna, sarea necesară
și drojdia frecată cu o lingură de zahăr pînă cînd
devine fluidă.
Amestecul acesta se pune peste făină și se frămîntă
un sfert de oră un aluat potrivit, adăugînd treptat,
o ceșcuță de ulei.
Se pune aluatul la dospit și se lasă o oră.
Se pune restul uleiul într-o cratiță adîncă, se lasă să
se înfierbînte, apoi se fac gogoși și se prăjesc cîte încap
în vas, în ulei clocotit.
Gogoșile se fac cu un pahar sau tăiate cu lama unui
cuțit, în diferite forme geometrice.
Se presară cu zahăr și se servesc calde sau reci.




Poale-n Brîu Moldovenești la Cuptor



POALE-N BRÎU MOLDOVENEȘTI LA CUPTOR


Ingrediente

Pentru aluat

- 1 kg făină
- 4 gălbenușuri
- 3/4 litru lapte dulce
- drojdie de bere
- sare
- 1 pahar de zahăr
- coajă de lămîie

Pentru umplutură

- 1/2 kg brînză de vaci
- 100 g stafide
- 3 linguri de zahăr
- 3 ouă întregi
- 1 lingură de rom
- coajă de lămîie
- 2 linguri de unt


Mod de preparare

Se cerne făina într-un castron adînc, se face o adîncitură
în mijloc, unde se pun patru gălbenușuri, sare, coajă de
lămîie, o lingură de unt și puțin rom.
Se toarnă lapte cald în care s-a dizolvat zahărul și se
frămîntă un aluat potrivit, care se lasă din mînă după o
jumătate de oră de frămîntat.
Se acoperă castronul cu un prosop curat și se lasă pe
marginea plitei pînă cînd crește cu jumătate peste volumul
inițial.
Se întind foi mari, se taie pătrate cu latura de 5 - 6 cm și
se pune pe mijlocul fiecărui pătrat umplutură de brînză.
Umplutura se face astfel : se pune brînza în farfurie, se freacă
spumă cu trei ouă întregi și trei linguri de zahăr, se adaugă
stafidele spălate, care au stat zece minute cu o linguriță de
rom deasupra lor, și coajă de lămîie.
Cînd umplutura s-a pus pe pătratele de aluat, acestea se strîng,
unind colțurile deasupra umpluturii, și se așază într-o tavă unsă
cu unt să se coacă la foc potrivit.
Înainte de a se introduce în cuptor, plăcintele se ung cu ou sau
numai cu albuș bătut.
Se scot din cuptor cînd s-au rumenit, se presară cu zahăr tos
sau farin și se servesc calde.


Poale-n Brîu Moldovenești la Cuptor



POALE-N BRÎU MOLDOVENEȘTI LA CUPTOR


Ingrediente

Pentru aluat

- 1 kg făină
- 4 gălbenușuri
- 3/4 litru lapte dulce
- drojdie de bere
- sare
- 1 pahar de zahăr
- coajă de lămîie

Pentru umplutură

- 1/2 kg brînză de vaci
- 100 g stafide
- 3 linguri de zahăr
- 3 ouă întregi
- 1 lingură de rom
- coajă de lămîie
- 2 linguri de unt


Mod de preparare

Se cerne făina într-un castron adînc, se face o adîncitură
în mijloc, unde se pun patru gălbenușuri, sare, coajă de
lămîie, o lingură de unt și puțin rom.
Se toarnă lapte cald în care s-a dizolvat zahărul și se
frămîntă un aluat potrivit, care se lasă din mînă după o
jumătate de oră de frămîntat.
Se acoperă castronul cu un prosop curat și se lasă pe
marginea plitei pînă cînd crește cu jumătate peste volumul
inițial.
Se întind foi mari, se taie pătrate cu latura de 5 - 6 cm și
se pune pe mijlocul fiecărui pătrat umplutură de brînză.
Umplutura se face astfel : se pune brînza în farfurie, se freacă
spumă cu trei ouă întregi și trei linguri de zahăr, se adaugă
stafidele spălate, care au stat zece minute cu o linguriță de
rom deasupra lor, și coajă de lămîie.
Cînd umplutura s-a pus pe pătratele de aluat, acestea se strîng,
unind colțurile deasupra umpluturii, și se așază într-o tavă unsă
cu unt să se coacă la foc potrivit.
Înainte de a se introduce în cuptor, plăcintele se ung cu ou sau
numai cu albuș bătut.
Se scot din cuptor cînd s-au rumenit, se presară cu zahăr tos
sau farin și se servesc calde.


Postare

  ANPC Termeni și Condiții