Esență de Zarzavat pentru Borșuri



ESENȚĂ DE ZARZAVAT PENTRU BORȘURI


Ingrediente

- 3 kg morcovi
- 1/2 kg rădăcină pătrunjel
- 5 țeline
- 2 kg gogoșari
- 1 varză albă
- 500 g sare
- 1 ceașcă de ulei
- 2 kg roșii


Mod de preparare


Se curăță zarzavatul, se taie fideluță și se pune
într-un vas mare.
Se curăță roșiile de coajă, se taie felii subțiri și
se pun peste zarzavat.
Amestecul se omogenizează cu 1/2 kg sare, se
pune în borcane după ce a stat două ore la rece,
se leagă borcanele cu celofan și se pasteurizează
în bain-marie.
Peste esența de zarzavat se pune un strat subțire de
ulei, care să împiedice pătrunderea aerului în borcane.
În locul uleiului se  poate folosi aspirină.
Se socotesc cîte 2 aspirine pentru 1 kg amestec de
zarzavat, se pisează și se amestecă cu zarzavatul sau
se pune un strat subțire deasupra conținutului, înainte
de a lega borcanul cu celofan.
În cazul în zare se folosește aspirină, borcanele nu se
mai fierb în bain-marie.
Cînd se folosește esență de zarzavat, nu se pune sare
în mîncare decît după ce s-a adăugat zarzavatul.
Aspirina se aruncă cînd se folosește zarzavatul
conservat astfel.


Esență de Zarzavat pentru Borșuri



ESENȚĂ DE ZARZAVAT PENTRU BORȘURI


Ingrediente

- 3 kg morcovi
- 1/2 kg rădăcină pătrunjel
- 5 țeline
- 2 kg gogoșari
- 1 varză albă
- 500 g sare
- 1 ceașcă de ulei
- 2 kg roșii


Mod de preparare


Se curăță zarzavatul, se taie fideluță și se pune
într-un vas mare.
Se curăță roșiile de coajă, se taie felii subțiri și
se pun peste zarzavat.
Amestecul se omogenizează cu 1/2 kg sare, se
pune în borcane după ce a stat două ore la rece,
se leagă borcanele cu celofan și se pasteurizează
în bain-marie.
Peste esența de zarzavat se pune un strat subțire de
ulei, care să împiedice pătrunderea aerului în borcane.
În locul uleiului se  poate folosi aspirină.
Se socotesc cîte 2 aspirine pentru 1 kg amestec de
zarzavat, se pisează și se amestecă cu zarzavatul sau
se pune un strat subțire deasupra conținutului, înainte
de a lega borcanul cu celofan.
În cazul în zare se folosește aspirină, borcanele nu se
mai fierb în bain-marie.
Cînd se folosește esență de zarzavat, nu se pune sare
în mîncare decît după ce s-a adăugat zarzavatul.
Aspirina se aruncă cînd se folosește zarzavatul
conservat astfel.


Esență de Zarzavat cu Verdeață



ESENȚĂ DE ZARZAVAT CU VERDEAȚĂ


Ingrediente

- 2 kg gogoșari sau ardei gras
- 2 kg roșii
- 2 țeline cu frunze
- 4 legături de pătrunjel verde
- sare



Mod de preparare

Se spală și se curăță zarzavatul de coaja tare de
deasupra, apoi se taie fideluță și se amestecă
cu sare.
Se pune totul într-un castron mare sau într-un
lighean pătrat în gospodărie pentru astfel de treburi.
Se adaugă roșiile tăiate felii subțiri și verdeața tocată.
Se pun 200 g sare grunjoasă, se amestecă și se lasă
cîteva ore, pentru ca roșiile și zarzavatul să lase destul
suc.
Se pune amestecul în sticle sau în borcane, se acoperă
gura vasului cu un strat de sare,  care se aruncă atunci
cînd se folosește esența de zarzavat.
Se leagă borcanele cu celofan pus în două și se pun
borcanele în cămară.


Esență de Zarzavat cu Verdeață



ESENȚĂ DE ZARZAVAT CU VERDEAȚĂ


Ingrediente

- 2 kg gogoșari sau ardei gras
- 2 kg roșii
- 2 țeline cu frunze
- 4 legături de pătrunjel verde
- sare



Mod de preparare

Se spală și se curăță zarzavatul de coaja tare de
deasupra, apoi se taie fideluță și se amestecă
cu sare.
Se pune totul într-un castron mare sau într-un
lighean pătrat în gospodărie pentru astfel de treburi.
Se adaugă roșiile tăiate felii subțiri și verdeața tocată.
Se pun 200 g sare grunjoasă, se amestecă și se lasă
cîteva ore, pentru ca roșiile și zarzavatul să lase destul
suc.
Se pune amestecul în sticle sau în borcane, se acoperă
gura vasului cu un strat de sare,  care se aruncă atunci
cînd se folosește esența de zarzavat.
Se leagă borcanele cu celofan pus în două și se pun
borcanele în cămară.


Postare

  ANPC Termeni și Condiții