Dulceață de Prune Coapte




DULCEAȚĂ DE PRUNE COAPTE


Ingrediente

- 1 kg zahăr
- 1 kg prune curățate de coajă și sîmburi
- lămîie
- vanilie
- circa 20 nuci proaspete la care se poate curăța pielița de pe sîmburi
- puțină scorțișoară
- 1/2 litru apă




Mod de preparare


Prunele pentru dulceață cele mai indicate sînt
prunele bistrițene, nealtoite, adică de mărime
mijlocie, bine coapte, dar nu moi.
Prunele pentru dulceață se pun curățate de coajă.
Ca să se curețe mai ușor se țin 2 minut în apă
clocotită, se scurg repede și se lasă acoperite
pînă se termină de curățat.
Se pregătește apa de var.
Cînd toate prunele sînt curățate se țin în apă de
var 15 minute, fără să se scoată sîmburii.
Se pun apoi în strecurătoare, se limpezesc bine la
un curent de apă, apoi se scot sîmburii și în
locul fiecăruia se introduce în pruna curățată cîte
un sfert de sîmbure de nucă curățată de pieliță.
Prunele se pun apoi în siropul bine legat.
Se adaugă zeama de la 1/2 lămîie, un vîrf de cuțit
de scorțișoară și vanilie.
Se lasă pe marginea mașinii să-și lase puțin apa în
siropul fierbinte, apoi se fierbe dulceața la foc viu
pînă se leagă.
În continuare se procedează cum s-a arătat anterior.




Dulceață de Prune Coapte




DULCEAȚĂ DE PRUNE COAPTE


Ingrediente

- 1 kg zahăr
- 1 kg prune curățate de coajă și sîmburi
- lămîie
- vanilie
- circa 20 nuci proaspete la care se poate curăța pielița de pe sîmburi
- puțină scorțișoară
- 1/2 litru apă




Mod de preparare


Prunele pentru dulceață cele mai indicate sînt
prunele bistrițene, nealtoite, adică de mărime
mijlocie, bine coapte, dar nu moi.
Prunele pentru dulceață se pun curățate de coajă.
Ca să se curețe mai ușor se țin 2 minut în apă
clocotită, se scurg repede și se lasă acoperite
pînă se termină de curățat.
Se pregătește apa de var.
Cînd toate prunele sînt curățate se țin în apă de
var 15 minute, fără să se scoată sîmburii.
Se pun apoi în strecurătoare, se limpezesc bine la
un curent de apă, apoi se scot sîmburii și în
locul fiecăruia se introduce în pruna curățată cîte
un sfert de sîmbure de nucă curățată de pieliță.
Prunele se pun apoi în siropul bine legat.
Se adaugă zeama de la 1/2 lămîie, un vîrf de cuțit
de scorțișoară și vanilie.
Se lasă pe marginea mașinii să-și lase puțin apa în
siropul fierbinte, apoi se fierbe dulceața la foc viu
pînă se leagă.
În continuare se procedează cum s-a arătat anterior.




Cartofi Umpluți cu Carne Tocată la Cuptor




CARTOFI UMPLUȚI CU CARNE TOCATĂ LA CUPTOR



Ingrediente

- 8 - 10 cartofi
- 1 ceapă
- pătrunjel
- mărar
- 1 - 3 căței usturoi
- cimbru
- sare
- piper
- ulei



Mod de preparare

Se pune cartofi la fiert, între timp se curăță,
o ceapă, și se toacă mărunt.
Se pune ceapa la călit, în ulei încins, la foc mic.
Carnea tocată, se pune într-un castron mai mare,
și se pune sare, piper, pătrunjel,  mărar, cimbru,
și usturoiul pisat sau tocat mărunt.
Toate condimentele, se pun după gustul fiecărei
gospodine.
Se amestecă foarte bine carnea tocată, după ce ați
adăugat condimentele.








Cînd ceapa aproape s-a călit, se pune carnea tocată
peste ceapa călită, se adaugă o ceașcă de apă, și se
lasă să fiarbă.


Carnea tocată, cînd mai are puțină apă, se adaugă
puțin bulion, se mai lasă puțin, și se oprește focul.



După ce sau răcit cartofi care ai fiert, se taie pe lung,
și se scobește interiorul cu o linguriță.




După ce ați scobit cartofi, se unge tava cu ulei, se pun
cartofi umpluți cu carne tocată, și se bagă la cuptor.

 Cînd s-a rumenit se oprește focul, și se poate servi.

Poftă bună.






Cartofi Umpluți cu Carne Tocată la Cuptor




CARTOFI UMPLUȚI CU CARNE TOCATĂ LA CUPTOR



Ingrediente

- 8 - 10 cartofi
- 1 ceapă
- pătrunjel
- mărar
- 1 - 3 căței usturoi
- cimbru
- sare
- piper
- ulei



Mod de preparare

Se pune cartofi la fiert, între timp se curăță,
o ceapă, și se toacă mărunt.
Se pune ceapa la călit, în ulei încins, la foc mic.
Carnea tocată, se pune într-un castron mai mare,
și se pune sare, piper, pătrunjel,  mărar, cimbru,
și usturoiul pisat sau tocat mărunt.
Toate condimentele, se pun după gustul fiecărei
gospodine.
Se amestecă foarte bine carnea tocată, după ce ați
adăugat condimentele.








Cînd ceapa aproape s-a călit, se pune carnea tocată
peste ceapa călită, se adaugă o ceașcă de apă, și se
lasă să fiarbă.


Carnea tocată, cînd mai are puțină apă, se adaugă
puțin bulion, se mai lasă puțin, și se oprește focul.



După ce sau răcit cartofi care ai fiert, se taie pe lung,
și se scobește interiorul cu o linguriță.




După ce ați scobit cartofi, se unge tava cu ulei, se pun
cartofi umpluți cu carne tocată, și se bagă la cuptor.

 Cînd s-a rumenit se oprește focul, și se poate servi.

Poftă bună.






Postare

  ANPC Termeni și Condiții