Pagini
- Pagina de Pornire
- Cum să ne Îngrijim de Sănătate și Frumusețea Noastră
- Contact
- Plante Medicinale - Tratamente Naturiste
- Sfaturi Pentru Tinerii Căsătoriți
- D-Ale Casei Canal pe Youtube
- Rețete ( Mîncare ca la Mama Acasă ) Rețete Bătrînești
- Câinele Sănătos și Câinele Bolnav
- Alimentația Copilului Mic
- Sfaturi Utile
- Poeții, Poezii, Fabule, Colinde, Pastele, Doine, Balade
Dulceață de Melcișori din Coajă de Portocale
DULCEAȚĂ DE MELCIȘORI DIN COAJĂ DE PORTOCALE
Se aleg portocale mici cu coaja subțire.
Se desface coaja în 6 - 8 felii egale, tăiate
de la coadă spre vîrf, cu grijă să nu se rupă.
Feliile se pun în apă rece cît să le acopere
bine și se țin 3 - 4 zile, schimbîndu-se în
fiecare zi apa, ca să iasă amăreala și iuțeala
din ele.
Se îndepărtează apoi partea albă cu cuțitul,
să rămînă coaja de 1/2 cm grosime.
Se taie apoi feliile în fîșii de 1 cm lățime,
lungimea lăsîndu-se întreagă.
De la 1 kg portocale vor rezulta circa 200 - 250 g
coji curățate și fasonate.
Fîșiile se răsucesc de la un capăt pînă la
celălalt ca un melc și se trece cu acul cu un fir
de ață albă prin fiecare melc, prinzînd bine
capătul exterior.
Se înșiră așa toate ca mărgelele una lîngă alta,
formînd mai multe șiraguri.
Capetele firului se înnoadă ca să fie bine strînse între
ele, să-și păstreze forma.
Într-o cratiță de 1 1/2 kg se pune 1/2 kg zahăr și
1/2 kg apă.
Cînd zahărul s-a topit și a dat în clocot se pune
sucul de la 1/2 lămîie și șiragurile de melcișori.
Se fierb pînă se leagă siropul ca pentru dulceață,
ca să cadă 3 picături de sirop alăturea.
Nu trebuie să fie legat nici prea tare, deoarece se
zaharisește mai repede.
Se mai leagă dacă se păstrează.
Această dulceață nu face spumă cînd este gata.
Se acoperă cu un șervet udat cu apă rece și se
lasă să se răcească ; apoi se ridică fiecare șirag cu
ajutorul a două furculițe, se taie ața și se scoate,
rămînînd cojile răsucite ca melcișorii, foarte
aspectoase.
Se pune în borcan.
Din această cantitate va rezulta un borcan de 400 g.
Cojile se pot pune și tăiate cubulețe foarte mici ;
se fierb la fel în sirop pînă se leagă la fel.
Se pun în borcane.
Acest gen de dulceață se folosește pentru aromarea
diferitelor preparate dulci, după cum se indică în rețete.
Dulceață de Melcișori din Coajă de Portocale
DULCEAȚĂ DE MELCIȘORI DIN COAJĂ DE PORTOCALE
Se aleg portocale mici cu coaja subțire.
Se desface coaja în 6 - 8 felii egale, tăiate
de la coadă spre vîrf, cu grijă să nu se rupă.
Feliile se pun în apă rece cît să le acopere
bine și se țin 3 - 4 zile, schimbîndu-se în
fiecare zi apa, ca să iasă amăreala și iuțeala
din ele.
Se îndepărtează apoi partea albă cu cuțitul,
să rămînă coaja de 1/2 cm grosime.
Se taie apoi feliile în fîșii de 1 cm lățime,
lungimea lăsîndu-se întreagă.
De la 1 kg portocale vor rezulta circa 200 - 250 g
coji curățate și fasonate.
Fîșiile se răsucesc de la un capăt pînă la
celălalt ca un melc și se trece cu acul cu un fir
de ață albă prin fiecare melc, prinzînd bine
capătul exterior.
Se înșiră așa toate ca mărgelele una lîngă alta,
formînd mai multe șiraguri.
Capetele firului se înnoadă ca să fie bine strînse între
ele, să-și păstreze forma.
Într-o cratiță de 1 1/2 kg se pune 1/2 kg zahăr și
1/2 kg apă.
Cînd zahărul s-a topit și a dat în clocot se pune
sucul de la 1/2 lămîie și șiragurile de melcișori.
Se fierb pînă se leagă siropul ca pentru dulceață,
ca să cadă 3 picături de sirop alăturea.
Nu trebuie să fie legat nici prea tare, deoarece se
zaharisește mai repede.
Se mai leagă dacă se păstrează.
Această dulceață nu face spumă cînd este gata.
Se acoperă cu un șervet udat cu apă rece și se
lasă să se răcească ; apoi se ridică fiecare șirag cu
ajutorul a două furculițe, se taie ața și se scoate,
rămînînd cojile răsucite ca melcișorii, foarte
aspectoase.
Se pune în borcan.
Din această cantitate va rezulta un borcan de 400 g.
Cojile se pot pune și tăiate cubulețe foarte mici ;
se fierb la fel în sirop pînă se leagă la fel.
Se pun în borcane.
Acest gen de dulceață se folosește pentru aromarea
diferitelor preparate dulci, după cum se indică în rețete.
Dulceață de Caise și Prune Verzi
DULCEAȚĂ DE CAISE ȘI PRUNE VERZI
Ingrediente
- 1 kg prune sau caise verzi, tinere pînă cînd sîmburele nu are coaja formată
- 1 kg zahăr
- 1/2 lămîie
- vanilie
Mod de preparare
Fructele se înțeapă cu un ac gros în 7 - 8 locuri,
străpungînd fructul pînă în partea cealaltă.
Se țin în apă rece pînă se termină toate.
Se pun apoi într-un tifon și se introduce în apă
clocotită.
Se lasă pînă începe apa să dea primul clocot,
apoi se introduc repede în apă rece și se lasă
15 minute.
Apa rece se schimbă de 4 - 5 ori, lăsîndu-se să
stea se fiecare dată în apă rece 15 minute ca să
iasă amăreala din ele.
Se pun apoi în strecurătoare să se scurgă de apă.
În acest timp zahărul se fierbe cu 1/2 litru apă
pînă se leagă siropul.
Se adaugă atunci zeama de la 1/2 lămîie și fructele.
Se lasă la o parte 15 - 20 minute ca să-și lase fructele
apa, apoi se fierb la foc mai tare pînă se leagă ca
orice dulceață..
Atunci se trage la o parte, se saltă cratița, ca să se
adune spuma într-un singur loc, se culege spuma cu
lingura.
Se pune peste cratiță un șervet udat cu apă rece și bine stors.
Se lasă să se răcească, apoi se pune în borcane.
Se leagă cu celofan și se dau la cămară.
Dulceață de Caise și Prune Verzi
DULCEAȚĂ DE CAISE ȘI PRUNE VERZI
Ingrediente
- 1 kg prune sau caise verzi, tinere pînă cînd sîmburele nu are coaja formată
- 1 kg zahăr
- 1/2 lămîie
- vanilie
Mod de preparare
Fructele se înțeapă cu un ac gros în 7 - 8 locuri,
străpungînd fructul pînă în partea cealaltă.
Se țin în apă rece pînă se termină toate.
Se pun apoi într-un tifon și se introduce în apă
clocotită.
Se lasă pînă începe apa să dea primul clocot,
apoi se introduc repede în apă rece și se lasă
15 minute.
Apa rece se schimbă de 4 - 5 ori, lăsîndu-se să
stea se fiecare dată în apă rece 15 minute ca să
iasă amăreala din ele.
Se pun apoi în strecurătoare să se scurgă de apă.
În acest timp zahărul se fierbe cu 1/2 litru apă
pînă se leagă siropul.
Se adaugă atunci zeama de la 1/2 lămîie și fructele.
Se lasă la o parte 15 - 20 minute ca să-și lase fructele
apa, apoi se fierb la foc mai tare pînă se leagă ca
orice dulceață..
Atunci se trage la o parte, se saltă cratița, ca să se
adune spuma într-un singur loc, se culege spuma cu
lingura.
Se pune peste cratiță un șervet udat cu apă rece și bine stors.
Se lasă să se răcească, apoi se pune în borcane.
Se leagă cu celofan și se dau la cămară.
Abonați-vă la:
Comentarii (Atom)
Postare
ANPC Termeni și Condiții