CUM PREPARĂM ȘUNCA ( SLĂNINA ) DE PORC
![]() |
| șunca dată cu boia de ardei dulce |
- Suncă de porc
- sare gronjoasă
- zeamă de varză
- 1 lingură boabe de piper
- vin roșu 2 - 3 pahare
- foi de dafin 2 - 5
- boia de ardei dulce sau iute
Video cum preparăm șunca de porc
Mod de preparare
După de sa tăiat șunca, în bucăți de 15-30 cm, se pune
la sare ( saramură ).
Pentru cei care sunt începători și nu știu, șunca se pune la sare, într-un vas ( lighean ) de plastic,
aluminiu, lemn, dar fără fier, tablă, etc, pentru că
ruginește, și vă stricați bucățile de șuncă.
Din 2 în două zile se întoarce șunca pe cealaltă parte,
( Două zile cu șoriciul în sus, după ce se întoarce șunca,
se va pune cu șoricul în jos )
![]() |
| șunca la sare (saramură) |
Video cum preparăm șunca de porc
Dacă nu mai are sare pe partea de sus, a șuncii, se mai
pune sare peste partea de sus a șuncii.
Șunca se ține șa sare ( saramură ) 3 sau 4 săptămîni.
După aceea se spală de sare, și se fierbe în zeama de
varză.
![]() |
| șunca spălată de sare |
După ce am spălat bucățile de șuncă, de sare, le punem la
fiert, în zeama de varză, în care se pune, 2-5 foi de dafin,
1 lingură sau cîteva boabe de piper, se mai pune 500 ml
vin roșu de țară, nu cumpărat din magazin.
Șunca se fierbe în funcție de grosime ei, cam între 15-45
minute, ca să îți dai seama dacă este fiartă șunca, bagi
furculița într-o bucată de șuncă, dacă întră furculița în
șuncă este fiartă.
Video cum preparăm șunca de porc
![]() | ||
| șunca se fierbe în zeamă de varză |
După ce ați scos șunca de la fiert din zeama de varză, se pune
la zvîntat ( uscat ) timp de cateva zile, atarnată de strașina casei.
Video cum preparăm șunca de porc
![]() |
| șunca la uscat, agățată la strașina casei |
După ce luați șunca de la uscat, puteți să o afumați, și să o dați
cu boia de ardei dulce sau iute.
Video cum preparăm șunca de porc
![]() |
| șuncă dată cu boia de ardei |
Video cum preparăm șunca de porc





