Cremșnit cu Unt



CREMȘNIT CU UNT


Ingrediente

Pentru aluat

- 250g unt
- 250 g făină
- 3 linguri de apă
- 1 lingură de oțet
- sare

Pentru cremă

- 1 litru lapte dulce
- vanilie
- 8 ouă
- 350 g zahăr
- 150 g făină


Mod de preparare

Se cerne făina, se face o adîncitură în care se pune
un praf de sare, se adaugă apă caldă în amestec cu
o lingură de oțet, apoi jumătate din cantitatea de unt
topit pe foc moale și se frămîntă un aluat tare, timp
de un sfert de oră.
Cu restul untului se frămîntă aluatul de două ori, lăsînd
să se odihnească de fiecare dată cîte o oră.
Aluatul se împarte în patru părți și se fac cu sucitorul
foi groase de 1-2 cm, se pun foile unele peste altele și
se întind din nou ; se repetă operația de cinci ori, după
care se lasă aluatul să se odihnească o jumătate de oră.
Se împarte aluatul în patru părți și se întind foi care se
coc pe fundul unei tăvi, la foc tare.
Se scot și se lasă pe un platou, apoi se umplu cu cremă
de vanilie.
Crema de vanilie se prepară ca în rețeta anterioară.
Se lasă la rece pînă a doua zi, cînd se taie pătrate și se
servesc pudrate cu zahăr farin.



Cremșnit cu Unt



CREMȘNIT CU UNT


Ingrediente

Pentru aluat

- 250g unt
- 250 g făină
- 3 linguri de apă
- 1 lingură de oțet
- sare

Pentru cremă

- 1 litru lapte dulce
- vanilie
- 8 ouă
- 350 g zahăr
- 150 g făină


Mod de preparare

Se cerne făina, se face o adîncitură în care se pune
un praf de sare, se adaugă apă caldă în amestec cu
o lingură de oțet, apoi jumătate din cantitatea de unt
topit pe foc moale și se frămîntă un aluat tare, timp
de un sfert de oră.
Cu restul untului se frămîntă aluatul de două ori, lăsînd
să se odihnească de fiecare dată cîte o oră.
Aluatul se împarte în patru părți și se fac cu sucitorul
foi groase de 1-2 cm, se pun foile unele peste altele și
se întind din nou ; se repetă operația de cinci ori, după
care se lasă aluatul să se odihnească o jumătate de oră.
Se împarte aluatul în patru părți și se întind foi care se
coc pe fundul unei tăvi, la foc tare.
Se scot și se lasă pe un platou, apoi se umplu cu cremă
de vanilie.
Crema de vanilie se prepară ca în rețeta anterioară.
Se lasă la rece pînă a doua zi, cînd se taie pătrate și se
servesc pudrate cu zahăr farin.



Găină sau Pulpe cu Legume la Cuptor Fierte în Vin



GĂINĂ SAU PULPE CU LEGUME LA CUPTOR FIERTE N VIN


Ingrediente

- 1 găină sau pui ( se poate folosi și pulpe )
- 1 pahar de vin alb
- 1 sau 2 cepe
- 3 - 6 căței de usturoi
- 1 - 2 morcovi
- 1 țelină mica
- 1 - 2 păstîrnac
- sare
- piper măcinat
- 1 - 2 linguri de bulion
- 1 - 3 cartofi
- 1 ceașcă de ulei


Mod de preparare

Se desface găina sau puiul după caz, ( pulpe ) se pune să
fiarbă, doar jumăatate din cît trebuie să fiarbă.
Între timp se curăță legumele, se toacă rondele, cînd s-a
fiert găina, puilul, ( pulpele ) se pune într-o tavă mai
înaltă sau într-un vas de sticlă incasabilă.
Se adaugă peste găină, pui ( pulpe ) legumele, sare și
piper măcinat, după gust, 1 - 2 linguri de bulion, 1 pahar
de vin alb, 1 ceașcă de ulei,  ceapa și usturoiul se pune
tot cît doriți, după gustul fiecărei gospodine.
Se adaugă supa în care s-a fiert găina, puilul, ( pulpe ),
să acopere toate legumele, și tot ce este în tavă, sau bol
de sticlă incasabilă.
Se bagă tava la cuptor, și se ține la foc potrivit, între
o oră, oră și jumătate, se scoate din cuptor, cînd a căpătat
o crustă ușor maronie. 


Găină sau Pulpe cu Legume la Cuptor Fierte în Vin



GĂINĂ SAU PULPE CU LEGUME LA CUPTOR FIERTE N VIN


Ingrediente

- 1 găină sau pui ( se poate folosi și pulpe )
- 1 pahar de vin alb
- 1 sau 2 cepe
- 3 - 6 căței de usturoi
- 1 - 2 morcovi
- 1 țelină mica
- 1 - 2 păstîrnac
- sare
- piper măcinat
- 1 - 2 linguri de bulion
- 1 - 3 cartofi
- 1 ceașcă de ulei


Mod de preparare

Se desface găina sau puiul după caz, ( pulpe ) se pune să
fiarbă, doar jumăatate din cît trebuie să fiarbă.
Între timp se curăță legumele, se toacă rondele, cînd s-a
fiert găina, puilul, ( pulpele ) se pune într-o tavă mai
înaltă sau într-un vas de sticlă incasabilă.
Se adaugă peste găină, pui ( pulpe ) legumele, sare și
piper măcinat, după gust, 1 - 2 linguri de bulion, 1 pahar
de vin alb, 1 ceașcă de ulei,  ceapa și usturoiul se pune
tot cît doriți, după gustul fiecărei gospodine.
Se adaugă supa în care s-a fiert găina, puilul, ( pulpe ),
să acopere toate legumele, și tot ce este în tavă, sau bol
de sticlă incasabilă.
Se bagă tava la cuptor, și se ține la foc potrivit, între
o oră, oră și jumătate, se scoate din cuptor, cînd a căpătat
o crustă ușor maronie. 


Postare

  ANPC Termeni și Condiții