Cozonac



COZONAC

( 40 porții x 50 g )

Ingrediente

- Făină 1 kg
- zahăr 280 g
- sare 5 - 6 g
- coaja de la o lămîie
- vanilie 1/2 baton sau zahăr vanilat 2 plicuri
- unt 250 g
- lapte 0,5 l
- drojdie de bere 25 g
- gălbenușuri de ou 6 buc



Mod de preparare


Se face maiua din 3/4 pahar lapte, 40 g făină și drojdie de bere.
Cînd maiaua a crescut, se amestecă cu restul de făină și de
lapte, cu 5 gălbenușuri și cu sarea, apoi se bate bine.
Pe parcurs, se pun zahărul, mirodeniile și, la urmă, untul.
Se lasă să crească, acoperit.
Între timp, se ung două forme cu unt.
Cînd aluatul a crescut, se pune în forme, se ung la suprafață cu
gălbenușul rămas și se dau la cuptor, la foc domol, 1 1/4 oră
( se încearcă cu un pai uscat ).
După ce cozonacul s-a copt, se mai lasă în forme circa 10
minute., apoi se răstoarnă.
În aluat se mai pot pune și 3 albușuri bătute spumă, 80 g stafide
sau 100 g ciocolată tăiată în bucăți mici.
Important este ca făina să fie caldă și de bună calitate ( trei zerouri ).


Calorii   180/porție



Cozonac



COZONAC

( 40 porții x 50 g )

Ingrediente

- Făină 1 kg
- zahăr 280 g
- sare 5 - 6 g
- coaja de la o lămîie
- vanilie 1/2 baton sau zahăr vanilat 2 plicuri
- unt 250 g
- lapte 0,5 l
- drojdie de bere 25 g
- gălbenușuri de ou 6 buc



Mod de preparare


Se face maiua din 3/4 pahar lapte, 40 g făină și drojdie de bere.
Cînd maiaua a crescut, se amestecă cu restul de făină și de
lapte, cu 5 gălbenușuri și cu sarea, apoi se bate bine.
Pe parcurs, se pun zahărul, mirodeniile și, la urmă, untul.
Se lasă să crească, acoperit.
Între timp, se ung două forme cu unt.
Cînd aluatul a crescut, se pune în forme, se ung la suprafață cu
gălbenușul rămas și se dau la cuptor, la foc domol, 1 1/4 oră
( se încearcă cu un pai uscat ).
După ce cozonacul s-a copt, se mai lasă în forme circa 10
minute., apoi se răstoarnă.
În aluat se mai pot pune și 3 albușuri bătute spumă, 80 g stafide
sau 100 g ciocolată tăiată în bucăți mici.
Important este ca făina să fie caldă și de bună calitate ( trei zerouri ).


Calorii   180/porție



Chec cu Smîntînă




CHEC CU SMÎNTÎNĂ

( 10 porții x 80 g )

Ingrediente

- Zahăr 250 g
- făină 250 g
- smîntînă 250 g
- 2 ouă
- vanilie 1/4 baton sau zahăr vanilat 1 plic
- coaja rasă și zeama de la o lămîie
- praf de copt 1 plic
- unt 10 g


 Mod de preparare

Într-un castron se freacă zahărul cu ouăle 30 minute,
pînă se obține o compoziție spumoasă.
Se adaugă mirodeniile, smîntîna și praful de copt, stins
cu zeama de lămîie, continuînd amestecatul.
Treptat, se adaugă și făina și se amestecă bine, ca să se
obțină o compoziție omogenă.
Se unge cu unt o formă de chec, se toarnă în ea compoziția
și se bagă în cuptorul încins, unde se lasă, la foc potrivi,
40 - 45 minute.
Se lasă să se răcească 10 - 15 minute, se răstoarnă din
formă și se pudrează cu zahăr farin.


Calorii      cca   260/porție


Chec cu Smîntînă




CHEC CU SMÎNTÎNĂ

( 10 porții x 80 g )

Ingrediente

- Zahăr 250 g
- făină 250 g
- smîntînă 250 g
- 2 ouă
- vanilie 1/4 baton sau zahăr vanilat 1 plic
- coaja rasă și zeama de la o lămîie
- praf de copt 1 plic
- unt 10 g


 Mod de preparare

Într-un castron se freacă zahărul cu ouăle 30 minute,
pînă se obține o compoziție spumoasă.
Se adaugă mirodeniile, smîntîna și praful de copt, stins
cu zeama de lămîie, continuînd amestecatul.
Treptat, se adaugă și făina și se amestecă bine, ca să se
obțină o compoziție omogenă.
Se unge cu unt o formă de chec, se toarnă în ea compoziția
și se bagă în cuptorul încins, unde se lasă, la foc potrivi,
40 - 45 minute.
Se lasă să se răcească 10 - 15 minute, se răstoarnă din
formă și se pudrează cu zahăr farin.


Calorii      cca   260/porție


Postare

  ANPC Termeni și Condiții