Varză a la Cluj




VARZĂ A LA CLUJ


Ingrediente
Video varză a la cluj
- 1 varză murată sau dulce 1 kg
- 1 kg carne tocată de porc
- orez o ceașcă
- cimbru după gust
- piper după gust
- 1 ceapă potrivită
- 150 ml ulei sau untură
- bulion 2 linguri
- mărar
- boia
Video varză a la cluj












Mod de preparare

Se curăță ceapa, se spală se toacă, orezul se fierbe separat
doar jumătate, se strecoare și se pune peste carnea tocată
apoi se pune, condimentele după gust, cimbru, mărar, sare
foarte puțină dacă este varză murată, ( pentru că varza murată
are destulă sare ), 1 linguriță de bulion și se amestecă bine.
Se pune ceapa la călit, cînd sa călit puțin se pune peste și carnea
tocată peste ceapa călită, și se călește cu ceapă cu tot.
Se pregătește o tavă, sau un bol termorezistent, și se unge cu
puțină untură sau ulei, ( untura este mai bună la gust ).
Și se așează un rînd de varză murată sau dulce tocată, după
aceea se pune rînd de carne, iar un rînd de varză, și deasupra
se pune varză murată un rînd.
Deasupra se pune un pic de cimbru, piper, mărar, restul de bulion.
Se bagă la cuptor 40 - 50 minute, după ce sa făcut, se servește
cu smîntînă și mămăliguță. Video varză a la cluj






varză a la cluj cu mămăligă












Varză a la Cluj




VARZĂ A LA CLUJ


Ingrediente
Video varză a la cluj
- 1 varză murată sau dulce 1 kg
- 1 kg carne tocată de porc
- orez o ceașcă
- cimbru după gust
- piper după gust
- 1 ceapă potrivită
- 150 ml ulei sau untură
- bulion 2 linguri
- mărar
- boia
Video varză a la cluj












Mod de preparare

Se curăță ceapa, se spală se toacă, orezul se fierbe separat
doar jumătate, se strecoare și se pune peste carnea tocată
apoi se pune, condimentele după gust, cimbru, mărar, sare
foarte puțină dacă este varză murată, ( pentru că varza murată
are destulă sare ), 1 linguriță de bulion și se amestecă bine.
Se pune ceapa la călit, cînd sa călit puțin se pune peste și carnea
tocată peste ceapa călită, și se călește cu ceapă cu tot.
Se pregătește o tavă, sau un bol termorezistent, și se unge cu
puțină untură sau ulei, ( untura este mai bună la gust ).
Și se așează un rînd de varză murată sau dulce tocată, după
aceea se pune rînd de carne, iar un rînd de varză, și deasupra
se pune varză murată un rînd.
Deasupra se pune un pic de cimbru, piper, mărar, restul de bulion.
Se bagă la cuptor 40 - 50 minute, după ce sa făcut, se servește
cu smîntînă și mămăliguță. Video varză a la cluj






varză a la cluj cu mămăligă












Generarea și Concentrația N-nitrozo-derivaților




GENERAREA ȘI CONCENTRAȚIA N-NITROZO-DERIVAȚILOR


N-nitrozo-derivații au început să fie studiați din 1937, după ce s-a
observat că N-nitrozo-dimetilamina ( DMN ) a indus leziuni hepatice
la persoanele expuse.
Cercetări ulterioare au pus în evidență efectele toxice, cancerigene și
mutagene, la o categorie mare de N-nitrozo-derivați.
Cercetările experimentale inițiale au arătat că oile hrănite cu o dietă
la care s-a adăugat pulbere din carne de pește conservat cu nitrit, fac
o boală severă a ficatului.
Identitatea cercetări de evaluare a prezenței și concentrației N-nitrozo-
derivaților în alimentele destinate consumului uman și animal.
S-a constatat că N-nitrozoaminele se găsesc în situații variate în
mediu și în numeroase produse din carne și pește și alte produse
consumabile concentrația lor fiind de ordinul părți per milion ( ppm sau ug/g ).


Concentrația din unele alimente și din mediu a N-nitrozoaminelor


      Sursa                                       N-nitrozoaminelor                                       Concentrația  ug/g
Produse din carne
Salam, cîrnat uscat                         DMN                                                                  10 - 80
Slănină fiartă                                  DMN, DEN, NPYR, NPIP                                  1 - 10
Slănină nefiartă                              DMN, NPYP                                                        2 - 30
Cremwuști                                      DMN                                                                  11 - 84

Pește                                     
Pește marinat chinezesc                 DMN                                                                   50 - 100
Pești conservați cu nitriți, nitrați    DMN                                                                     0 - 26
Cod proaspăt, sărat                         DMN                                                                     1 - 9

Alte alimente
Fructe                                              DMN                                                                      -----
Brînză                                             DMN                                                                       1 - 4
Ulei de soia                                     DMN                                                                      -----
Diferite
Condensat de fum de țigară             DMN, DEN, MEN                                                 0 - 0,18/țigară
Tutun                                                NNN                                                                    0,3 - 8,8
Stratosferă                                        DMN                                                                      -------


DMN -  N-nitrozodimetilanină
DEN  - dietilnitrozoamină
NPYP - N-nitrozopirolidină
NPIP - N-nitrozopiperidină
MEN - N-nitrozoetilmetilamină
NNN - N-nitrozonicotină


Dovada formării N-nitrozoderivaților în organism se bazează pe
următoarele date : 1) punerea în evidență a acestor derivați în
sucul gastric ; 2) observarea efectelor toxice și carcinogene, ca urmare
a lezării macromoleculelor celulare critice după administrarea
simultană de nitriți și diferite amine sau amide.
Nitrozarea este influențată de numeroși factori ca : pH ( care în
stomacul uman se modifică continuu ), de unde substanțe care
catalizează reacția ( cum ar fi tiocianatul sau unele complexe metalice )
sau altele care inhibă formarea nitro-derivaților ( de ex. : acidul
ascorbic, acidul sulfanailic etc. ), și care pot fi folosiți ca anticarcinogeni.




Generarea și Concentrația N-nitrozo-derivaților




GENERAREA ȘI CONCENTRAȚIA N-NITROZO-DERIVAȚILOR


N-nitrozo-derivații au început să fie studiați din 1937, după ce s-a
observat că N-nitrozo-dimetilamina ( DMN ) a indus leziuni hepatice
la persoanele expuse.
Cercetări ulterioare au pus în evidență efectele toxice, cancerigene și
mutagene, la o categorie mare de N-nitrozo-derivați.
Cercetările experimentale inițiale au arătat că oile hrănite cu o dietă
la care s-a adăugat pulbere din carne de pește conservat cu nitrit, fac
o boală severă a ficatului.
Identitatea cercetări de evaluare a prezenței și concentrației N-nitrozo-
derivaților în alimentele destinate consumului uman și animal.
S-a constatat că N-nitrozoaminele se găsesc în situații variate în
mediu și în numeroase produse din carne și pește și alte produse
consumabile concentrația lor fiind de ordinul părți per milion ( ppm sau ug/g ).


Concentrația din unele alimente și din mediu a N-nitrozoaminelor


      Sursa                                       N-nitrozoaminelor                                       Concentrația  ug/g
Produse din carne
Salam, cîrnat uscat                         DMN                                                                  10 - 80
Slănină fiartă                                  DMN, DEN, NPYR, NPIP                                  1 - 10
Slănină nefiartă                              DMN, NPYP                                                        2 - 30
Cremwuști                                      DMN                                                                  11 - 84

Pește                                     
Pește marinat chinezesc                 DMN                                                                   50 - 100
Pești conservați cu nitriți, nitrați    DMN                                                                     0 - 26
Cod proaspăt, sărat                         DMN                                                                     1 - 9

Alte alimente
Fructe                                              DMN                                                                      -----
Brînză                                             DMN                                                                       1 - 4
Ulei de soia                                     DMN                                                                      -----
Diferite
Condensat de fum de țigară             DMN, DEN, MEN                                                 0 - 0,18/țigară
Tutun                                                NNN                                                                    0,3 - 8,8
Stratosferă                                        DMN                                                                      -------


DMN -  N-nitrozodimetilanină
DEN  - dietilnitrozoamină
NPYP - N-nitrozopirolidină
NPIP - N-nitrozopiperidină
MEN - N-nitrozoetilmetilamină
NNN - N-nitrozonicotină


Dovada formării N-nitrozoderivaților în organism se bazează pe
următoarele date : 1) punerea în evidență a acestor derivați în
sucul gastric ; 2) observarea efectelor toxice și carcinogene, ca urmare
a lezării macromoleculelor celulare critice după administrarea
simultană de nitriți și diferite amine sau amide.
Nitrozarea este influențată de numeroși factori ca : pH ( care în
stomacul uman se modifică continuu ), de unde substanțe care
catalizează reacția ( cum ar fi tiocianatul sau unele complexe metalice )
sau altele care inhibă formarea nitro-derivaților ( de ex. : acidul
ascorbic, acidul sulfanailic etc. ), și care pot fi folosiți ca anticarcinogeni.




Postare

  ANPC Termeni și Condiții