Pagini
- Pagina de Pornire
- Cum să ne Îngrijim de Sănătate și Frumusețea Noastră
- Contact
- Plante Medicinale - Tratamente Naturiste
- Sfaturi Pentru Tinerii Căsătoriți
- D-Ale Casei Canal pe Youtube
- Rețete ( Mîncare ca la Mama Acasă ) Rețete Bătrînești
- Câinele Sănătos și Câinele Bolnav
- Alimentația Copilului Mic
- Sfaturi Utile
- Poeții, Poezii, Fabule, Colinde, Pastele, Doine, Balade
Generarea și Concentrația N-nitrozo-derivaților
GENERAREA ȘI CONCENTRAȚIA N-NITROZO-DERIVAȚILOR
N-nitrozo-derivații au început să fie studiați din 1937, după ce s-a
observat că N-nitrozo-dimetilamina ( DMN ) a indus leziuni hepatice
la persoanele expuse.
Cercetări ulterioare au pus în evidență efectele toxice, cancerigene și
mutagene, la o categorie mare de N-nitrozo-derivați.
Cercetările experimentale inițiale au arătat că oile hrănite cu o dietă
la care s-a adăugat pulbere din carne de pește conservat cu nitrit, fac
o boală severă a ficatului.
Identitatea cercetări de evaluare a prezenței și concentrației N-nitrozo-
derivaților în alimentele destinate consumului uman și animal.
S-a constatat că N-nitrozoaminele se găsesc în situații variate în
mediu și în numeroase produse din carne și pește și alte produse
consumabile concentrația lor fiind de ordinul părți per milion ( ppm sau ug/g ).
Concentrația din unele alimente și din mediu a N-nitrozoaminelor
Sursa N-nitrozoaminelor Concentrația ug/g
Produse din carne
Salam, cîrnat uscat DMN 10 - 80
Slănină fiartă DMN, DEN, NPYR, NPIP 1 - 10
Slănină nefiartă DMN, NPYP 2 - 30
Cremwuști DMN 11 - 84
Pește
Pește marinat chinezesc DMN 50 - 100
Pești conservați cu nitriți, nitrați DMN 0 - 26
Cod proaspăt, sărat DMN 1 - 9
Alte alimente
Fructe DMN -----
Brînză DMN 1 - 4
Ulei de soia DMN -----
Diferite
Condensat de fum de țigară DMN, DEN, MEN 0 - 0,18/țigară
Tutun NNN 0,3 - 8,8
Stratosferă DMN -------
DMN - N-nitrozodimetilanină
DEN - dietilnitrozoamină
NPYP - N-nitrozopirolidină
NPIP - N-nitrozopiperidină
MEN - N-nitrozoetilmetilamină
NNN - N-nitrozonicotină
Dovada formării N-nitrozoderivaților în organism se bazează pe
următoarele date : 1) punerea în evidență a acestor derivați în
sucul gastric ; 2) observarea efectelor toxice și carcinogene, ca urmare
a lezării macromoleculelor celulare critice după administrarea
simultană de nitriți și diferite amine sau amide.
Nitrozarea este influențată de numeroși factori ca : pH ( care în
stomacul uman se modifică continuu ), de unde substanțe care
catalizează reacția ( cum ar fi tiocianatul sau unele complexe metalice )
sau altele care inhibă formarea nitro-derivaților ( de ex. : acidul
ascorbic, acidul sulfanailic etc. ), și care pot fi folosiți ca anticarcinogeni.
Postare
ANPC Termeni și Condiții