Cornuri cu Nuci



CORNURI CU NUCI


Ingrediente

- 170 g untură
- drojdie de bere
- 1 lingură de zahăr
- 30 ml apă caldă
- sare
- 300 g făină
- 3 linguri marmeladă de prune
- 10 nuci
- 1 ou
- coniac


Mod de preparare

Se cerne făina și se pune peste ea untura încălzită.
Se adaugă un praf de sare și apă caldă și se frămîntă
un aluat potrivit, în care se adaugă drojdie de bere,
frecată cu zahăr pînă cînd devină lichidă.
După ce se adaugă drojdia, se frămîntă bine aluatul
( unul din secretele aluatului dospit este timpul de
frămîntat ).
Prin frămîntare îndelungată, aluatul primește o
cantitate mare de aer în compoziție și devine pufos.
Astfel pregătit, aluatul se lasă la cald să dospească
o oră.
Se întind foi groase de 1 cm, se taie pătrate cu latura
de 5 cm, se pregătește umplutura și se pune pe un
colț al pătratului, apoi se rulează.
Magiunul de prune se amestecă cu nucile măcinate,
se pune peste amestec un albuș bătut spumă tare, se
omogenizează și se parfumează cu o lingură de coniac.
Cornurile se pun pe o tavă neusă, se ung pe deasupra
cu gălbenuș, care se întinde cu o pană de pasăre, se
presară cu zahăr tos și se coc la foc potrivit o jumătate
de oră.
Se scot, se pune pe un platou mare, se servesc calde sau
reci, ca desert, sau lîngă ceai și cafea cu lapte.



Cornuri cu Nuci



CORNURI CU NUCI


Ingrediente

- 170 g untură
- drojdie de bere
- 1 lingură de zahăr
- 30 ml apă caldă
- sare
- 300 g făină
- 3 linguri marmeladă de prune
- 10 nuci
- 1 ou
- coniac


Mod de preparare

Se cerne făina și se pune peste ea untura încălzită.
Se adaugă un praf de sare și apă caldă și se frămîntă
un aluat potrivit, în care se adaugă drojdie de bere,
frecată cu zahăr pînă cînd devină lichidă.
După ce se adaugă drojdia, se frămîntă bine aluatul
( unul din secretele aluatului dospit este timpul de
frămîntat ).
Prin frămîntare îndelungată, aluatul primește o
cantitate mare de aer în compoziție și devine pufos.
Astfel pregătit, aluatul se lasă la cald să dospească
o oră.
Se întind foi groase de 1 cm, se taie pătrate cu latura
de 5 cm, se pregătește umplutura și se pune pe un
colț al pătratului, apoi se rulează.
Magiunul de prune se amestecă cu nucile măcinate,
se pune peste amestec un albuș bătut spumă tare, se
omogenizează și se parfumează cu o lingură de coniac.
Cornurile se pun pe o tavă neusă, se ung pe deasupra
cu gălbenuș, care se întinde cu o pană de pasăre, se
presară cu zahăr tos și se coc la foc potrivit o jumătate
de oră.
Se scot, se pune pe un platou mare, se servesc calde sau
reci, ca desert, sau lîngă ceai și cafea cu lapte.



Zacuscă



ZACUSCĂ


Ingrediente

- 2 kg vinete
- 1 kg gogoșari
- 1/2 kg ceapă
- 1 kg roșii
- 3 foi de dafin
- piper măcinat
- 3/4 litru undelemn
- sare


Mod de preparare

Vinete de mărime mijlocie se coc ca pentru salată de vinete
se scurg de zeamă și se toacă cu cuțitul de lemn sau plasti.
Înainte se toacă se gustă fiecare ca să nu fie amară.
Gogoșarii se coco pe plită ca ardeii grași la foc iute să se
pîrlească coaja fără să se înmoaie prea tare.
Se sărează și se păstrează acoperiți 1/2 oră ca să se curețe
mai ușor coaja, fără apă.
Se curăță și sîmburii cu cuțitul fără apă ca să nu se spele
de pe ei sucul format la copt, care le dă gustul de copt.
Se taie cubulețe.
Se poate face și cu ardei copți, dar cu gogoșari este mai dulce.
Ceapa se taie felii subțiri sau se trece prin mașina de tocat
carne, apoi se călește în undelemn împreună cu foile de dafin
și puțin piper măcinat.
Roșiile se fierb fără apă, tăiate felii apoi se strecoară bulionul.
Cînd toate sînt gata, se amestecă, se potrivește de sare și se
mai fierb împreună 20 minute la foc potrivit ( nu direct pe
flăcără ), amestecînd ca să nu se prindă de cratiță.
Se pune la borcane mai mici de circa 1/2 kg.
Se leagă cu celofan dublu și se fierb în abur 1 oră după metoda știută.
Se poate proceda și astfel.
Se înfierbîntă bine borcanele pe mașină, puse pe o tavă
de tablă din timp.
Cînd zacusca este gata, se pune clocotită în borcane, se
leagă borcanele imediat cît sînt pe mașină, apoi se pun pe
măsură ce se leagă într-un coș bine căptușit cu pătură groasă.
Se lasă așa pînă a doua zi.
În acest fel se sterilizează la căldură lor ca și bulionul


Zacuscă



ZACUSCĂ


Ingrediente

- 2 kg vinete
- 1 kg gogoșari
- 1/2 kg ceapă
- 1 kg roșii
- 3 foi de dafin
- piper măcinat
- 3/4 litru undelemn
- sare


Mod de preparare

Vinete de mărime mijlocie se coc ca pentru salată de vinete
se scurg de zeamă și se toacă cu cuțitul de lemn sau plasti.
Înainte se toacă se gustă fiecare ca să nu fie amară.
Gogoșarii se coco pe plită ca ardeii grași la foc iute să se
pîrlească coaja fără să se înmoaie prea tare.
Se sărează și se păstrează acoperiți 1/2 oră ca să se curețe
mai ușor coaja, fără apă.
Se curăță și sîmburii cu cuțitul fără apă ca să nu se spele
de pe ei sucul format la copt, care le dă gustul de copt.
Se taie cubulețe.
Se poate face și cu ardei copți, dar cu gogoșari este mai dulce.
Ceapa se taie felii subțiri sau se trece prin mașina de tocat
carne, apoi se călește în undelemn împreună cu foile de dafin
și puțin piper măcinat.
Roșiile se fierb fără apă, tăiate felii apoi se strecoară bulionul.
Cînd toate sînt gata, se amestecă, se potrivește de sare și se
mai fierb împreună 20 minute la foc potrivit ( nu direct pe
flăcără ), amestecînd ca să nu se prindă de cratiță.
Se pune la borcane mai mici de circa 1/2 kg.
Se leagă cu celofan dublu și se fierb în abur 1 oră după metoda știută.
Se poate proceda și astfel.
Se înfierbîntă bine borcanele pe mașină, puse pe o tavă
de tablă din timp.
Cînd zacusca este gata, se pune clocotită în borcane, se
leagă borcanele imediat cît sînt pe mașină, apoi se pun pe
măsură ce se leagă într-un coș bine căptușit cu pătură groasă.
Se lasă așa pînă a doua zi.
În acest fel se sterilizează la căldură lor ca și bulionul


Postare

  ANPC Termeni și Condiții