Prăjitură cu Cacao



PRĂJITURĂ CU CACAO


Ingrediente

Pentru aluat

- 100 g de unt
- 100 g zahăr tos
- 2 ouă
- 300 g făină
- sare
- 1/2 praf de copt
- coajă de lămîie
- 1 lingură zeamă de lămîie

Pentru cremă

- 3 linguri de cacao
- 1 pahar de zahăr tos
- vanilie
- dulceață sau frișcă


Mod de preparare

Se freacă untul spumă cu un pahar de zahăr tos.
În cremă se adaugă un praf de sare, gălbenușurile
unul cîte unul, apoi albușurile bătute spumă, coajă
rasă de lămîie și făina cernută proaspăt.
Se amestecă bine cu o lingură, se stinge praful de
copt cu zeamă de lămîie și se frămîntă un aluat tare,
care se lasă să se odihnească o jumătate de oră.
Se unge cu unt o tavă, se tapetează cu făină, se
împarte aluatul în două și se întinde o foaie groasă
de 1 cm dintr-o parte de aluat.
Aluatul rămas se amestecă cu o lingură de cacao
ca să se coloreze, apoi se pune peste cel din tavă.
Se coace prăjitura în cuptor trei sferturi de oră, se
scoate și se acoperă cu o glazură de cacao : se cerne
cacaua și se fierbe într-un sirop de zahăr, pînă cînd
siropul se îngroașă bine.
Se parfumează cu vanilie și se răstoarnă răcit peste
prăjitura coaptă.
Se taie forme geometrice, se acoperă eventual cu frișcă
sau cu dulceață și se servește.



Prăjitură cu Cacao



PRĂJITURĂ CU CACAO


Ingrediente

Pentru aluat

- 100 g de unt
- 100 g zahăr tos
- 2 ouă
- 300 g făină
- sare
- 1/2 praf de copt
- coajă de lămîie
- 1 lingură zeamă de lămîie

Pentru cremă

- 3 linguri de cacao
- 1 pahar de zahăr tos
- vanilie
- dulceață sau frișcă


Mod de preparare

Se freacă untul spumă cu un pahar de zahăr tos.
În cremă se adaugă un praf de sare, gălbenușurile
unul cîte unul, apoi albușurile bătute spumă, coajă
rasă de lămîie și făina cernută proaspăt.
Se amestecă bine cu o lingură, se stinge praful de
copt cu zeamă de lămîie și se frămîntă un aluat tare,
care se lasă să se odihnească o jumătate de oră.
Se unge cu unt o tavă, se tapetează cu făină, se
împarte aluatul în două și se întinde o foaie groasă
de 1 cm dintr-o parte de aluat.
Aluatul rămas se amestecă cu o lingură de cacao
ca să se coloreze, apoi se pune peste cel din tavă.
Se coace prăjitura în cuptor trei sferturi de oră, se
scoate și se acoperă cu o glazură de cacao : se cerne
cacaua și se fierbe într-un sirop de zahăr, pînă cînd
siropul se îngroașă bine.
Se parfumează cu vanilie și se răstoarnă răcit peste
prăjitura coaptă.
Se taie forme geometrice, se acoperă eventual cu frișcă
sau cu dulceață și se servește.



Prăjitură cu Cremă



PRĂJITURĂ CU CREMĂ


Ingrediente

Pentru aluat

- 4 linguri de smîntînă
- 4 linguri de vin alb
- 2 ouă
- 75 g unt
- 500 g făină
- vanilie
- sare

Pentru cremă

- 100 g zahăr tos
- 1 lingură de coniac
- zahăr farin
- 2 linguri de cacao
- 1 lingură de rom
- 50 g lapte praf

Mod de preparare

Se cerne făina, se face o adîncitură în mijlocul castronului unde
se frămîntă aluatul, se pune peste făină smîntîna, apoi se adaugă
trei linguri de unt înmuiat bine pe foc, în așa fel ca să curgă.
Se adaugă vinul, vanilia și un praf de sare și două gălbenușuri.
Albușurile se păstrează pentru cremă.
Se amestecă toate ingredientele în făină și se frămîntă un aluat
moale și elastic, care se pune la rece.
Se lucrează la rece și nu în cameră încălzită.
Se face pe foc moale o cremă de ciocolată astfel : se face un sirop
dintr-un pahar de zahăr și o cană de apă, pe foc.
Peste sirop se cerne un pahar de lapte praf, amestecînd mereu pînă
cînd se încorporează.
Se adaugă cacaua, se amestecă pe foc cu o lingură de lemn, ca să nu
se prindă de fundul vasului, pînă cînd arată ca o smîntînă groasă.
Crema se parfumează cu o lingură de rom și o lingură de coniac.
Se lasă să se răcească cel puțin o oră înainte de a o folosi.
Din aluat se întinde o foaie groasă de 1 cm, se taie forme rotunde
cu gura unui pahar și se pun la copt într-o tavă neunsă.
Se coc la foc iute, se scot și se răcesc.
Cît sînt calde, se lipesc două cîte două cu cremă de ciocolată între ele.
Se pudrează cu zahăr farin.




Prăjitură cu Cremă



PRĂJITURĂ CU CREMĂ


Ingrediente

Pentru aluat

- 4 linguri de smîntînă
- 4 linguri de vin alb
- 2 ouă
- 75 g unt
- 500 g făină
- vanilie
- sare

Pentru cremă

- 100 g zahăr tos
- 1 lingură de coniac
- zahăr farin
- 2 linguri de cacao
- 1 lingură de rom
- 50 g lapte praf

Mod de preparare

Se cerne făina, se face o adîncitură în mijlocul castronului unde
se frămîntă aluatul, se pune peste făină smîntîna, apoi se adaugă
trei linguri de unt înmuiat bine pe foc, în așa fel ca să curgă.
Se adaugă vinul, vanilia și un praf de sare și două gălbenușuri.
Albușurile se păstrează pentru cremă.
Se amestecă toate ingredientele în făină și se frămîntă un aluat
moale și elastic, care se pune la rece.
Se lucrează la rece și nu în cameră încălzită.
Se face pe foc moale o cremă de ciocolată astfel : se face un sirop
dintr-un pahar de zahăr și o cană de apă, pe foc.
Peste sirop se cerne un pahar de lapte praf, amestecînd mereu pînă
cînd se încorporează.
Se adaugă cacaua, se amestecă pe foc cu o lingură de lemn, ca să nu
se prindă de fundul vasului, pînă cînd arată ca o smîntînă groasă.
Crema se parfumează cu o lingură de rom și o lingură de coniac.
Se lasă să se răcească cel puțin o oră înainte de a o folosi.
Din aluat se întinde o foaie groasă de 1 cm, se taie forme rotunde
cu gura unui pahar și se pun la copt într-o tavă neunsă.
Se coc la foc iute, se scot și se răcesc.
Cît sînt calde, se lipesc două cîte două cu cremă de ciocolată între ele.
Se pudrează cu zahăr farin.




Postare

  ANPC Termeni și Condiții