Pandișpan cu Mere



PANDIȘPAN CU MERE


Ingrediente

- 1/2 kg mere fără coajă și sîmburi
- 400 g făină
- 400 g zahăr
- 1 lingură de rom
- sare
- 8 ouă
- 4 linguri de zahăr
- zahăr vanilat
- 1 lingură de unt


Mod de preparare

Se spală ouăle, se sparg și se separă gălbenușurile
într-un vas adînc.
Se bat cu telul pînă arată ca o spumă, după care se
adaugă zahărul și se continuă operația încă 20 de
minute.
Se adaugă un praf de sare, zahăr vanilat, se bate
puțin și se adaugă făina proaspăt cernută în ploaie.
Se continuă operația pînă la completa omogenizare,
se adaugă albușurile bătute spumă tare și se
încorporează ușor.
Albușul curge, dar este consistent.
Merele, fără coajă și fără sîmburi, se taie felii subțiri
și se lasă într-un vas de sticlă cu o lingură de rom
deasupra și acoperite cu patru linguri de zahăr pudră,
să se macereze la rece, cel puțin o oră înainte de a fi
folosite.
Se unge o tavă mare cu o lingură de unt, se răstoarnă
merele pe fundul tăvii, iar deasupra se toarnă aluatul
de pandișpan.
Pentru ca prăjitura să reușească, trebuie să avem în
vedere următoarele : timpul de lucru este de o jumătate
de oră ; merele se pun la macerat cu o oră înainte de
a se face aluatul ; coacerea se face la foc potrivit
doar ultimile 5 minute se mărește focul, pentru ca
prăjitura să o culoare aurie ; nu se coace cu cuptorul
închis ermetic.
Cînd este gata, prăjitura se răstoarnă pe un platou, se
potrivesc merele ca să acopere toată suprafața, se
pudrează cu zahăr farin și se taie numai după ce s-a
răcit.
Se poate acoperi cu frișcă atunci cînd se servește.



Pandișpan cu Mere



PANDIȘPAN CU MERE


Ingrediente

- 1/2 kg mere fără coajă și sîmburi
- 400 g făină
- 400 g zahăr
- 1 lingură de rom
- sare
- 8 ouă
- 4 linguri de zahăr
- zahăr vanilat
- 1 lingură de unt


Mod de preparare

Se spală ouăle, se sparg și se separă gălbenușurile
într-un vas adînc.
Se bat cu telul pînă arată ca o spumă, după care se
adaugă zahărul și se continuă operația încă 20 de
minute.
Se adaugă un praf de sare, zahăr vanilat, se bate
puțin și se adaugă făina proaspăt cernută în ploaie.
Se continuă operația pînă la completa omogenizare,
se adaugă albușurile bătute spumă tare și se
încorporează ușor.
Albușul curge, dar este consistent.
Merele, fără coajă și fără sîmburi, se taie felii subțiri
și se lasă într-un vas de sticlă cu o lingură de rom
deasupra și acoperite cu patru linguri de zahăr pudră,
să se macereze la rece, cel puțin o oră înainte de a fi
folosite.
Se unge o tavă mare cu o lingură de unt, se răstoarnă
merele pe fundul tăvii, iar deasupra se toarnă aluatul
de pandișpan.
Pentru ca prăjitura să reușească, trebuie să avem în
vedere următoarele : timpul de lucru este de o jumătate
de oră ; merele se pun la macerat cu o oră înainte de
a se face aluatul ; coacerea se face la foc potrivit
doar ultimile 5 minute se mărește focul, pentru ca
prăjitura să o culoare aurie ; nu se coace cu cuptorul
închis ermetic.
Cînd este gata, prăjitura se răstoarnă pe un platou, se
potrivesc merele ca să acopere toată suprafața, se
pudrează cu zahăr farin și se taie numai după ce s-a
răcit.
Se poate acoperi cu frișcă atunci cînd se servește.



Pandișpan cu Apă



PANDIȘPAN CU APĂ


Ingrediente

- 4 ouă
- 250 g făină
- 6 linguri de apă rece
- 250 g zahăr
- zahăr vanilat
- 2 mere

Mod de preparare

Se spală ouăle și se separă gălbenușurile într-un vas adînc.
Se bat spumă cu șase linguri de apă rece, se adaugă
zahărul și se continuă operația pînă cînd zahărul nu se mai
simte în compoziție, iar amestecul devine alb.
Se bat albușurile spumă, se pun peste amestec, apoi se
adaugă făina, proaspăt cernută, în ploaie.
Se omogenizează amestecul, se adaugă un praf de sare și
un plic de zahăr vanilat, apoi se toarnă compoziția într-o tavă
unsă cu unt și tapetată cu făină.
Se curăță merele de coajă, se taie cubulețe și se pun în aluat.
În locul merelor se pot folosi nuci tocate, cireșe fără
sîmburi, prune jumătăți date prin zahăr etc.
Pandișpanul se coace la foc potrivit o jumătate de oră, se
scoate cînd s-a rumenit puțin și se lasă să se răcească în tavă.
Se taie numai rece.



Pandișpan cu Apă



PANDIȘPAN CU APĂ


Ingrediente

- 4 ouă
- 250 g făină
- 6 linguri de apă rece
- 250 g zahăr
- zahăr vanilat
- 2 mere

Mod de preparare

Se spală ouăle și se separă gălbenușurile într-un vas adînc.
Se bat spumă cu șase linguri de apă rece, se adaugă
zahărul și se continuă operația pînă cînd zahărul nu se mai
simte în compoziție, iar amestecul devine alb.
Se bat albușurile spumă, se pun peste amestec, apoi se
adaugă făina, proaspăt cernută, în ploaie.
Se omogenizează amestecul, se adaugă un praf de sare și
un plic de zahăr vanilat, apoi se toarnă compoziția într-o tavă
unsă cu unt și tapetată cu făină.
Se curăță merele de coajă, se taie cubulețe și se pun în aluat.
În locul merelor se pot folosi nuci tocate, cireșe fără
sîmburi, prune jumătăți date prin zahăr etc.
Pandișpanul se coace la foc potrivit o jumătate de oră, se
scoate cînd s-a rumenit puțin și se lasă să se răcească în tavă.
Se taie numai rece.



Postare

  ANPC Termeni și Condiții