Sirop de Căpșune



SIROP DE CĂPȘUNE


Ingrediente

- 4 kg căpșune
- 2 kg zahăr
- vanilie
- apă



Mod de preparare

Se curăță fructele de resturile de frunze, se spală
în mai multe ape și se pun într-un vas emailat.
Se zdrobesc cu mîna, se lasă vasul la rece 10 ore,
după care se strecoară prin tifon și se lasă siropul
să se limpezească.
Separat se pune zahărul cu 2 litri de apă rece pe
foc și se fierbe pînă cînd ajunge legat ca pentru dulceață.
Atunci se pune siropul de fructe, se mai fierbe un
sfert de oră, se parfumează cu puțină vanilie și se
pune cald în sticle curate și bine uscate.
Se țin sticlele învelite în pături sau se fierb a doua zi
în bain-marie.
Se leagă sticlele înainte de a se pasteuriza cu
celofan pus în două, umezit cu apă rece și bine întins.
Sticlele se păstrează în cămară, la loc uscat bine aerisit.


Sirop de Căpșune



SIROP DE CĂPȘUNE


Ingrediente

- 4 kg căpșune
- 2 kg zahăr
- vanilie
- apă



Mod de preparare

Se curăță fructele de resturile de frunze, se spală
în mai multe ape și se pun într-un vas emailat.
Se zdrobesc cu mîna, se lasă vasul la rece 10 ore,
după care se strecoară prin tifon și se lasă siropul
să se limpezească.
Separat se pune zahărul cu 2 litri de apă rece pe
foc și se fierbe pînă cînd ajunge legat ca pentru dulceață.
Atunci se pune siropul de fructe, se mai fierbe un
sfert de oră, se parfumează cu puțină vanilie și se
pune cald în sticle curate și bine uscate.
Se țin sticlele învelite în pături sau se fierb a doua zi
în bain-marie.
Se leagă sticlele înainte de a se pasteuriza cu
celofan pus în două, umezit cu apă rece și bine întins.
Sticlele se păstrează în cămară, la loc uscat bine aerisit.


Băutură Bătrînească



BĂUTURĂ BĂTRÎNEASCĂ


Ingrediente

- 1 kg cireșe amare
- 1 kg vișine
- 1/2 kg coarne
- 1/2 kg afine
- 2 kg zahăr
- 2 l alcool
- sîmburi de cireșe amare
- 1 l votcă


Mod de preparare

Se spală fructele în mai multe ape, după ce s-au
curățat de codițe și de frunze.
Se pun în straturi într-o damigeană mare, se acoperă
fiecare strat de fructe cu zahăr, iar deasupra
fructelor se pun sîmburi de cireșe amare zdrobiți
cu o greutate.
Se lasă la macerat timp de trei săptămîni, timp
în care se mișcă damigeana, pentru ca siropul să
acopere fructele și macerația să se facă în întregime.
Se pune alcoolul în amestec cu votca, se mai adaugă
apă, dacă băutura este prea tare, și se leagă vasul.
Se păstrează în cameră întunecoasă și bine aerisită.
Se folosește o damigeană de 10 litri, pentru că
fructele ocupă mult spațiu și siropul lăsat este prea tare.



Băutură Bătrînească



BĂUTURĂ BĂTRÎNEASCĂ


Ingrediente

- 1 kg cireșe amare
- 1 kg vișine
- 1/2 kg coarne
- 1/2 kg afine
- 2 kg zahăr
- 2 l alcool
- sîmburi de cireșe amare
- 1 l votcă


Mod de preparare

Se spală fructele în mai multe ape, după ce s-au
curățat de codițe și de frunze.
Se pun în straturi într-o damigeană mare, se acoperă
fiecare strat de fructe cu zahăr, iar deasupra
fructelor se pun sîmburi de cireșe amare zdrobiți
cu o greutate.
Se lasă la macerat timp de trei săptămîni, timp
în care se mișcă damigeana, pentru ca siropul să
acopere fructele și macerația să se facă în întregime.
Se pune alcoolul în amestec cu votca, se mai adaugă
apă, dacă băutura este prea tare, și se leagă vasul.
Se păstrează în cameră întunecoasă și bine aerisită.
Se folosește o damigeană de 10 litri, pentru că
fructele ocupă mult spațiu și siropul lăsat este prea tare.



Postare

  ANPC Termeni și Condiții