Tenul și Starea Sănătății Partea III




TENUL ȘI STAREA SĂNĂTĂȚII PARTEA III



- O porție de tort are circa  45% grăsime.
- Sărurile de potasiu ajută la eliminarea excesului de apă
din organism, la restabilirea echilibrului acidobazic,
îmbogățesc rezervele alcaline  ale organismului, compensînd
aciditatea alimentației obișnuite.
Legumele, verdețurile și fructele, în special sub formă de
crudități, sînt cele mai bogate în potasiu.
Sărurile de sodiu pot determina reținerea apei în țesuturi.
Pierderea accentuată de potasiu duce la diferite tulburări,
ca oboseala fizică și intelectuală, diminuarea rezistenței
la îmbolnăviri etc.

Fierul intră în compoziția hemoglobinei din hematii.
Cînd cantitatea de fier e diminuată apare anemia.
Fierul ajută de asemenea respirației tisulare, intrînd în
compoziția fermenților.

De cît calciu are nevoie zilnic copilul ?
Nou-născutul 100-200 mg/kilocorp
de la 0 la 1 an 50 mg/kilocorp
la 2 ani 17 mg/hilocorp
Concentrația de calciu:
Laptele de mamă  23 mg la 100 ml
Laptele praf 130 mg la 100 g
Laptele de vacă 125 mg la 100 ml
Untul 16 mg la 100 g
Cartofii 14 mg la 100 g
Spanacul 87 mg la 100 g
Morcovii 41 mg la 100 g
Carnea 10 g la 100 g
Oul 54 mg la 100 g
Fructele 10-40 mg la 100 g
- După aprecierile Organizației Mondiale a Sănătății,
organismului uman are nevoie de 0,50-0,70 proteine
pe fiecare kilogram greutate corporală.
- După 60 de ani se recomandă ( rație zilnică ):
Lapte 500-700 ml
Brînzeturi proaspete 40-60 g
Carne ( pește sau pasăre ) 100 g
Ouă 10-15 g
Ulei 20-25 ml
Legume, fructe și crudități 200-300 g
Zahăr și dulciuri concentrate 40-45 g
Pîine 250 g.
- Rația zilnică de pîine recomandă de unii medici nutriționiști
este în funcție de vîrstă :
- de la 2 la 4 ani 60 g
4 la 6 ani 80 g
6 la 10 ani 200 g
10 la 12 ani 300 g
12 la 15 ani 400 g
15 la 20 ani 500 g
adulții cu activitatea medie - 400 g
bătrînii - 250 g.
- Cantitatea de apă considerată ca necesară pentru organism
ar fi de 1 ml pentru fiecare calorie.
Dacă jumătate din cantitatea necesară o primim prin
alimente, cealaltă jumătate o vom consuma prin apa ca
atare, sau prin băuturile cu apă ( ceai, cafea etc.).




Tenul și Starea Sănătății Partea III




TENUL ȘI STAREA SĂNĂTĂȚII PARTEA III



- O porție de tort are circa  45% grăsime.
- Sărurile de potasiu ajută la eliminarea excesului de apă
din organism, la restabilirea echilibrului acidobazic,
îmbogățesc rezervele alcaline  ale organismului, compensînd
aciditatea alimentației obișnuite.
Legumele, verdețurile și fructele, în special sub formă de
crudități, sînt cele mai bogate în potasiu.
Sărurile de sodiu pot determina reținerea apei în țesuturi.
Pierderea accentuată de potasiu duce la diferite tulburări,
ca oboseala fizică și intelectuală, diminuarea rezistenței
la îmbolnăviri etc.

Fierul intră în compoziția hemoglobinei din hematii.
Cînd cantitatea de fier e diminuată apare anemia.
Fierul ajută de asemenea respirației tisulare, intrînd în
compoziția fermenților.

De cît calciu are nevoie zilnic copilul ?
Nou-născutul 100-200 mg/kilocorp
de la 0 la 1 an 50 mg/kilocorp
la 2 ani 17 mg/hilocorp
Concentrația de calciu:
Laptele de mamă  23 mg la 100 ml
Laptele praf 130 mg la 100 g
Laptele de vacă 125 mg la 100 ml
Untul 16 mg la 100 g
Cartofii 14 mg la 100 g
Spanacul 87 mg la 100 g
Morcovii 41 mg la 100 g
Carnea 10 g la 100 g
Oul 54 mg la 100 g
Fructele 10-40 mg la 100 g
- După aprecierile Organizației Mondiale a Sănătății,
organismului uman are nevoie de 0,50-0,70 proteine
pe fiecare kilogram greutate corporală.
- După 60 de ani se recomandă ( rație zilnică ):
Lapte 500-700 ml
Brînzeturi proaspete 40-60 g
Carne ( pește sau pasăre ) 100 g
Ouă 10-15 g
Ulei 20-25 ml
Legume, fructe și crudități 200-300 g
Zahăr și dulciuri concentrate 40-45 g
Pîine 250 g.
- Rația zilnică de pîine recomandă de unii medici nutriționiști
este în funcție de vîrstă :
- de la 2 la 4 ani 60 g
4 la 6 ani 80 g
6 la 10 ani 200 g
10 la 12 ani 300 g
12 la 15 ani 400 g
15 la 20 ani 500 g
adulții cu activitatea medie - 400 g
bătrînii - 250 g.
- Cantitatea de apă considerată ca necesară pentru organism
ar fi de 1 ml pentru fiecare calorie.
Dacă jumătate din cantitatea necesară o primim prin
alimente, cealaltă jumătate o vom consuma prin apa ca
atare, sau prin băuturile cu apă ( ceai, cafea etc.).




Tenul și Starea Sănătății Partea II



TENUL ȘI STAREA SĂNĂTĂȚII PARTEA II


- Pîinea este foarte săracă în materii grase (1-2%).
Pîinea neagră conține mai multe săruri, vitamine și
celuloză decît cea albă, care avînd celuloză mai puțină
e mai bine tolerată de persoanele cu intestinele mai sensibile.
- O rație zilnică de 300 g pîine conține :
40 mg calciu
270 mg fosfor
15 mg magneziu
15 mg fier
25 mg cupru
0,30 mg vitamina B1
0,24 mg vitamina B2
0,8 mg vitamina PP
1-1,5 din greutatea pîinii o reprezintă sarea ( clorură
de sodiu ).
- Nevoile zilnice de elemente minerale :
Cl - 6 g
Na - 4 g
K - 3,2 g
S - 1,2 g
P - 1,2 g
Ca - 0,84 g
Mg - 0,32 g
Zn - 20 mg
Fe - 18 mg
Cu - 2,5 mg
Fl - 1 mg
I - 0,3 mg
- Cartoful este o legumă cu mare valoare nutritivă ;
este bogată în vitamina C mai mult la începutul iernii,
aceasta pierzîndu-se treptat spre sfîrșitul ei.
- Sfecla roșie, pe lîngă potasiu, calciu și fosfor, conține
vitaminele C, B1, B2.
- Țelina conține vitaminele A, B, C, PP.
- Ceapa este bogată în zaharuri, în vitaminele C, B și
în substanțe cu acțiune antibiotică ( întîlnite și în usturoi ).
- Varza murată și în general murăturile sînt surse bugate
de vitamina C.
- Conopida conține vitaminele C, A, B1, K.
- Ciupercile au o valoare nutritivă egală cu a cărnii și
în plus față de aceasta, conțin vitaminele B1, B2, A, C
și D în cantitate mai mare.
- Legumele colorate sînt mai bogate în vitamina C, care
se găsește în frunze și mai mult în partea externă a legumei.
Cele mai bogate în vitamina C sînt cruditățile.
- Acțiunea sării asupra vitaminelor este nefavorabilă și
ca atare zarzavaturile nu se sărează decît după fierbere.
- Datele științifice indică necesitatea limitării consumului
produselor rafinate.
- 20 g zahăr furnizează tot atîta energie (82 calorii) cît
100 g cartofi sau 250 g varză albă.
- În general, compoziția fructelor și legumelor reprezintă :
                                           Fructe       Legume
Apă                                    88%           80%
Glucide                               6%             14%
Proteine                              3%                3%
Lipide                                   --                ---
Celuloza                              2%               2%
Elemente minerale              1%               1%
Fructele cele mai bogate în hidrocarbonate sînt : strugurii,
prunele, pepenii galbeni.




Tenul și Starea Sănătății Partea II



TENUL ȘI STAREA SĂNĂTĂȚII PARTEA II


- Pîinea este foarte săracă în materii grase (1-2%).
Pîinea neagră conține mai multe săruri, vitamine și
celuloză decît cea albă, care avînd celuloză mai puțină
e mai bine tolerată de persoanele cu intestinele mai sensibile.
- O rație zilnică de 300 g pîine conține :
40 mg calciu
270 mg fosfor
15 mg magneziu
15 mg fier
25 mg cupru
0,30 mg vitamina B1
0,24 mg vitamina B2
0,8 mg vitamina PP
1-1,5 din greutatea pîinii o reprezintă sarea ( clorură
de sodiu ).
- Nevoile zilnice de elemente minerale :
Cl - 6 g
Na - 4 g
K - 3,2 g
S - 1,2 g
P - 1,2 g
Ca - 0,84 g
Mg - 0,32 g
Zn - 20 mg
Fe - 18 mg
Cu - 2,5 mg
Fl - 1 mg
I - 0,3 mg
- Cartoful este o legumă cu mare valoare nutritivă ;
este bogată în vitamina C mai mult la începutul iernii,
aceasta pierzîndu-se treptat spre sfîrșitul ei.
- Sfecla roșie, pe lîngă potasiu, calciu și fosfor, conține
vitaminele C, B1, B2.
- Țelina conține vitaminele A, B, C, PP.
- Ceapa este bogată în zaharuri, în vitaminele C, B și
în substanțe cu acțiune antibiotică ( întîlnite și în usturoi ).
- Varza murată și în general murăturile sînt surse bugate
de vitamina C.
- Conopida conține vitaminele C, A, B1, K.
- Ciupercile au o valoare nutritivă egală cu a cărnii și
în plus față de aceasta, conțin vitaminele B1, B2, A, C
și D în cantitate mai mare.
- Legumele colorate sînt mai bogate în vitamina C, care
se găsește în frunze și mai mult în partea externă a legumei.
Cele mai bogate în vitamina C sînt cruditățile.
- Acțiunea sării asupra vitaminelor este nefavorabilă și
ca atare zarzavaturile nu se sărează decît după fierbere.
- Datele științifice indică necesitatea limitării consumului
produselor rafinate.
- 20 g zahăr furnizează tot atîta energie (82 calorii) cît
100 g cartofi sau 250 g varză albă.
- În general, compoziția fructelor și legumelor reprezintă :
                                           Fructe       Legume
Apă                                    88%           80%
Glucide                               6%             14%
Proteine                              3%                3%
Lipide                                   --                ---
Celuloza                              2%               2%
Elemente minerale              1%               1%
Fructele cele mai bogate în hidrocarbonate sînt : strugurii,
prunele, pepenii galbeni.




Postare

  ANPC Termeni și Condiții