Pagini
- Pagina de Pornire
- Cum să ne Îngrijim de Sănătate și Frumusețea Noastră
- Contact
- Plante Medicinale - Tratamente Naturiste
- Sfaturi Pentru Tinerii Căsătoriți
- D-Ale Casei Canal pe Youtube
- Rețete ( Mîncare ca la Mama Acasă ) Rețete Bătrînești
- Câinele Sănătos și Câinele Bolnav
- Alimentația Copilului Mic
- Sfaturi Utile
- Poeții, Poezii, Fabule, Colinde, Pastele, Doine, Balade
Tenul și Starea Sănătății Partea II
TENUL ȘI STAREA SĂNĂTĂȚII PARTEA II
- Pîinea este foarte săracă în materii grase (1-2%).
Pîinea neagră conține mai multe săruri, vitamine și
celuloză decît cea albă, care avînd celuloză mai puțină
e mai bine tolerată de persoanele cu intestinele mai sensibile.
- O rație zilnică de 300 g pîine conține :
40 mg calciu
270 mg fosfor
15 mg magneziu
15 mg fier
25 mg cupru
0,30 mg vitamina B1
0,24 mg vitamina B2
0,8 mg vitamina PP
1-1,5 din greutatea pîinii o reprezintă sarea ( clorură
de sodiu ).
- Nevoile zilnice de elemente minerale :
Cl - 6 g
Na - 4 g
K - 3,2 g
S - 1,2 g
P - 1,2 g
Ca - 0,84 g
Mg - 0,32 g
Zn - 20 mg
Fe - 18 mg
Cu - 2,5 mg
Fl - 1 mg
I - 0,3 mg
- Cartoful este o legumă cu mare valoare nutritivă ;
este bogată în vitamina C mai mult la începutul iernii,
aceasta pierzîndu-se treptat spre sfîrșitul ei.
- Sfecla roșie, pe lîngă potasiu, calciu și fosfor, conține
vitaminele C, B1, B2.
- Țelina conține vitaminele A, B, C, PP.
- Ceapa este bogată în zaharuri, în vitaminele C, B și
în substanțe cu acțiune antibiotică ( întîlnite și în usturoi ).
- Varza murată și în general murăturile sînt surse bugate
de vitamina C.
- Conopida conține vitaminele C, A, B1, K.
- Ciupercile au o valoare nutritivă egală cu a cărnii și
în plus față de aceasta, conțin vitaminele B1, B2, A, C
și D în cantitate mai mare.
- Legumele colorate sînt mai bogate în vitamina C, care
se găsește în frunze și mai mult în partea externă a legumei.
Cele mai bogate în vitamina C sînt cruditățile.
- Acțiunea sării asupra vitaminelor este nefavorabilă și
ca atare zarzavaturile nu se sărează decît după fierbere.
- Datele științifice indică necesitatea limitării consumului
produselor rafinate.
- 20 g zahăr furnizează tot atîta energie (82 calorii) cît
100 g cartofi sau 250 g varză albă.
- În general, compoziția fructelor și legumelor reprezintă :
Fructe Legume
Apă 88% 80%
Glucide 6% 14%
Proteine 3% 3%
Lipide -- ---
Celuloza 2% 2%
Elemente minerale 1% 1%
Fructele cele mai bogate în hidrocarbonate sînt : strugurii,
prunele, pepenii galbeni.
Postare
ANPC Termeni și Condiții