Gastronomia și Gastrotehnia



GASTRONOMIA ȘI GASTROTEHNIA


1. Gastronomia

Gastronomia este arta preparării alimentelor într-un
mod cît mai gustos, cît mai atrăgător pentru consumatori.


2. Gastrotehnia

Gastrotehnia studiază transformările suferite de alimente
în cursul pregătirii lor culinare, avînd în vedere, totodată,
influența acestor modificări asupra stării de sănătate a individului.
Alimentul - care reprezintă o combinație naturală, în diverse
proporții, a celor 5 principii nutritive de bază ( proteine,
glucide, grăsimi, vitamine și săruri minerale ) - pentru a fi
folositor și pentru a contribui la menținerea echilibrului
biologic trebuie să fie salubru ( în perfectă stare igienică ),
nutritiv și plăcut.
Înainte de a trece la prepararea culinară a alimentelor, trebuie
cercetată starea lor de salubritate, cunoscînd multiple
neajunsuri ( unele cu consecințe foarte grave ), provocate de
consumarea unor produse insalubre.







Gastronomia și Gastrotehnia



GASTRONOMIA ȘI GASTROTEHNIA


1. Gastronomia

Gastronomia este arta preparării alimentelor într-un
mod cît mai gustos, cît mai atrăgător pentru consumatori.


2. Gastrotehnia

Gastrotehnia studiază transformările suferite de alimente
în cursul pregătirii lor culinare, avînd în vedere, totodată,
influența acestor modificări asupra stării de sănătate a individului.
Alimentul - care reprezintă o combinație naturală, în diverse
proporții, a celor 5 principii nutritive de bază ( proteine,
glucide, grăsimi, vitamine și săruri minerale ) - pentru a fi
folositor și pentru a contribui la menținerea echilibrului
biologic trebuie să fie salubru ( în perfectă stare igienică ),
nutritiv și plăcut.
Înainte de a trece la prepararea culinară a alimentelor, trebuie
cercetată starea lor de salubritate, cunoscînd multiple
neajunsuri ( unele cu consecințe foarte grave ), provocate de
consumarea unor produse insalubre.







Dietetica și Rația Alimentară




DIETETICA ȘI RAȚIA ALIMENTARĂ


1. Dietetica

Dietetica este o ramură a medicinii care stabilește regimurile
alimentare indicate la diferite vîrste sau în anumite boli.
În leagănele pentru copiii, în creșe, cît și în familie, dietetica
are drept scop să asigure copiilor o alimentație corespunzătoare,
concretizată într-o rație alimentară echilibrată.


2. Rația Alimentară


Rația alimentară reprezintă cantitatea de alimente ingerate,
care satisface calitativ și cantitativ, toate nevoile nutritive
ale individului ( copilului ), pe o perioadă de timp ( de obicei
24 de ore ).
Ea se poate exprima în calorii, în principii nutritive ( proteine,
lipide, glucide, săruri minerale și vitamine ) sau în alimente,
toți acești factori fiind raportați la unitatea de timp.
Nevoile nutritive ale organismului pot fi:
- energetice, asigurate în special de glucide și lipide, care
furnizează energia necesară proceselor vitale ;
- plastice, asigurate mai ales de proteine și săruri minerale
și care determină creșterea și dezvoltarea.






Dietetica și Rația Alimentară




DIETETICA ȘI RAȚIA ALIMENTARĂ


1. Dietetica

Dietetica este o ramură a medicinii care stabilește regimurile
alimentare indicate la diferite vîrste sau în anumite boli.
În leagănele pentru copiii, în creșe, cît și în familie, dietetica
are drept scop să asigure copiilor o alimentație corespunzătoare,
concretizată într-o rație alimentară echilibrată.


2. Rația Alimentară


Rația alimentară reprezintă cantitatea de alimente ingerate,
care satisface calitativ și cantitativ, toate nevoile nutritive
ale individului ( copilului ), pe o perioadă de timp ( de obicei
24 de ore ).
Ea se poate exprima în calorii, în principii nutritive ( proteine,
lipide, glucide, săruri minerale și vitamine ) sau în alimente,
toți acești factori fiind raportați la unitatea de timp.
Nevoile nutritive ale organismului pot fi:
- energetice, asigurate în special de glucide și lipide, care
furnizează energia necesară proceselor vitale ;
- plastice, asigurate mai ales de proteine și săruri minerale
și care determină creșterea și dezvoltarea.






Postare

  ANPC Termeni și Condiții