Plăcintă cu Varză



PLĂCINTĂ CU VARZĂ

Ingrediente

Pentru aluat

- 250 g margarină
- 2 iaurturi mici
- 2 linguri de zahăr
- 500 g făină
- coajă de lămîie

Pentru umplutură

- 1 varză
- 1 ceașcă de ulei
- sare
- mentă măcinată
- 1 ceapă mare
- 1 ou


Mod de preparare

Se lasă margarina la cald cîteva minute, fără să se topească,
se freacă spumă, apoi se adaugă iaurturile, amestecînd fără
întrerupere ca să se încorporeze bine.
În amestec se pune un praf de sare, apoi se adaugă două sau
trei linguri de zahăr, coajă rasă de lămîie și făină cernută proaspăt.
Se frămîntă cu mîna un aluat tare, care se lasă la rece o oră.
În acest timp se pregătește umplutura astfel : se toacă varza
fideluță, se freacă cu sare și se spală cu apă rece.
Se stoarce în mînă și se pune împreună cu o ceapă tocată să
se călească în ulei cald.
Se amestecă din cînd în cînd, pentru că amestecul se poate
prinde de fundul vasului.
Se ia de pe foc, se adaugă un ou crud cînd s-au răcit amestecul,
se sărează după gust, se parfumează cu mentă măcinată și se
amestecă bine.
Se scoate aluatul de la rece, se împarte în mai multe părți egale,
se întind foi cu o vergea de lemn, se pune umplutura pe fiecare
foaie și se strîng capetele aluatului deasupra.
Plăcinte se așează pe o tavă mare, neunsă, și se introduc în cuptorul
fierbinte pentru trei sferturi de oră.
Se scot și se lasă să se răcească înainte de a se servi..
Se servesc lîngă băuturi reci.


Plăcintă cu Varză



PLĂCINTĂ CU VARZĂ

Ingrediente

Pentru aluat

- 250 g margarină
- 2 iaurturi mici
- 2 linguri de zahăr
- 500 g făină
- coajă de lămîie

Pentru umplutură

- 1 varză
- 1 ceașcă de ulei
- sare
- mentă măcinată
- 1 ceapă mare
- 1 ou


Mod de preparare

Se lasă margarina la cald cîteva minute, fără să se topească,
se freacă spumă, apoi se adaugă iaurturile, amestecînd fără
întrerupere ca să se încorporeze bine.
În amestec se pune un praf de sare, apoi se adaugă două sau
trei linguri de zahăr, coajă rasă de lămîie și făină cernută proaspăt.
Se frămîntă cu mîna un aluat tare, care se lasă la rece o oră.
În acest timp se pregătește umplutura astfel : se toacă varza
fideluță, se freacă cu sare și se spală cu apă rece.
Se stoarce în mînă și se pune împreună cu o ceapă tocată să
se călească în ulei cald.
Se amestecă din cînd în cînd, pentru că amestecul se poate
prinde de fundul vasului.
Se ia de pe foc, se adaugă un ou crud cînd s-au răcit amestecul,
se sărează după gust, se parfumează cu mentă măcinată și se
amestecă bine.
Se scoate aluatul de la rece, se împarte în mai multe părți egale,
se întind foi cu o vergea de lemn, se pune umplutura pe fiecare
foaie și se strîng capetele aluatului deasupra.
Plăcinte se așează pe o tavă mare, neunsă, și se introduc în cuptorul
fierbinte pentru trei sferturi de oră.
Se scot și se lasă să se răcească înainte de a se servi..
Se servesc lîngă băuturi reci.


Plăcintă cu Mere



PLĂCINTĂ CU MERE


Ingrediente

Pentru aluat

- 250 g margarină
- 1 pahar de smîntînă
- sare
- 600 g făină
- 2 linguri de rom

Pentru umplutură

1 1/2 kg mere
- 10 nuci tocate
- 1/2 linguriță de scorțișoară pisată
- 1 lingură de unt
- 3 linguri de zahăr tos


Mod de preparare


Se lasă margarina la temperatura camerei cîteva ore, după care se
freacă spumă cu o lingură de lemn.
Se adaugă smîntîna și un praf de sare și se continuă operația.
Se omogenizează amestecă și se adaugă făina proaspăt cernută.
Se frămîntă un aluat tare care se lasă la rece o oră, timp în care
se pregătește umplutura : se dau merele pe răzătoare mare, se pun
într-o cratiță emailată, pe foc mic, și se lasă să se înmoaie un sfert
de oră.
Se adaugă zahărul cînd merele au lăsat must, nucile tocate și se
trage cratița de pe foc.
Se răcește amestecul și se parfumează cu scorțișoară pisată atunci
cînd se pune în tavă.
Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două părți egale, care se
întind în foi de mărimea tavii.
Se unge cu unt tava și se tapetează cu făină, se așază foaia de aluat,
se pune deasupra ei umplutura de mere, se acoperă cu cealaltă
foaie și se introduce plăcinta în cuptorul cald, pentru trei sferturi
de oră.
Se coace la foc potrivit și se scoate cînd s-a rumenit ușor.
Se taie după o jumătate de oră, se pudrează cu zahăr farin și se
servește ca desert.


Plăcintă cu Mere



PLĂCINTĂ CU MERE


Ingrediente

Pentru aluat

- 250 g margarină
- 1 pahar de smîntînă
- sare
- 600 g făină
- 2 linguri de rom

Pentru umplutură

1 1/2 kg mere
- 10 nuci tocate
- 1/2 linguriță de scorțișoară pisată
- 1 lingură de unt
- 3 linguri de zahăr tos


Mod de preparare


Se lasă margarina la temperatura camerei cîteva ore, după care se
freacă spumă cu o lingură de lemn.
Se adaugă smîntîna și un praf de sare și se continuă operația.
Se omogenizează amestecă și se adaugă făina proaspăt cernută.
Se frămîntă un aluat tare care se lasă la rece o oră, timp în care
se pregătește umplutura : se dau merele pe răzătoare mare, se pun
într-o cratiță emailată, pe foc mic, și se lasă să se înmoaie un sfert
de oră.
Se adaugă zahărul cînd merele au lăsat must, nucile tocate și se
trage cratița de pe foc.
Se răcește amestecul și se parfumează cu scorțișoară pisată atunci
cînd se pune în tavă.
Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două părți egale, care se
întind în foi de mărimea tavii.
Se unge cu unt tava și se tapetează cu făină, se așază foaia de aluat,
se pune deasupra ei umplutura de mere, se acoperă cu cealaltă
foaie și se introduce plăcinta în cuptorul cald, pentru trei sferturi
de oră.
Se coace la foc potrivit și se scoate cînd s-a rumenit ușor.
Se taie după o jumătate de oră, se pudrează cu zahăr farin și se
servește ca desert.


Postare

  ANPC Termeni și Condiții