Glucidele





GLUCIDELE




Sursa de glucide în alimentație se află aproape exclusiv în alimentele
de origine vegetală, reprezentate prin făinurile de cereale, amidonul
din cartofi, zaharurile din fructe și zarzavaturi, produse industriale zaharoase.
Glucidele de origine animală sunt reprezentate prin lactoza din lapte și glicogenul din ficat.
Prezența glucidelor în alimentație este necesară pentru desfășurarea normală a
tuturor proceselor metabolice.
Glucidele ajută la sinteza proteinelor și la aederea complectă a grăsimilor.
Valoarea lor calorică este de 4 calorii pe gram de substanță.
Minimul necesar este considerat 8 grame pe kilocorp la copilul de vîrstă
școlară iar raportul în rația alimentară poate varia de la 35% pînă la 65%
din nevoile calorice.



















Glucidele





GLUCIDELE




Sursa de glucide în alimentație se află aproape exclusiv în alimentele
de origine vegetală, reprezentate prin făinurile de cereale, amidonul
din cartofi, zaharurile din fructe și zarzavaturi, produse industriale zaharoase.
Glucidele de origine animală sunt reprezentate prin lactoza din lapte și glicogenul din ficat.
Prezența glucidelor în alimentație este necesară pentru desfășurarea normală a
tuturor proceselor metabolice.
Glucidele ajută la sinteza proteinelor și la aederea complectă a grăsimilor.
Valoarea lor calorică este de 4 calorii pe gram de substanță.
Minimul necesar este considerat 8 grame pe kilocorp la copilul de vîrstă
școlară iar raportul în rația alimentară poate varia de la 35% pînă la 65%
din nevoile calorice.



















Ce Trebuie Să Știți Despre Alimentația Copilului




CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE ALIMENTAȚIA COPILULUI




Principiile Nutritive




Alimentele își îndeplinesc rolul lor în organism prin două acțiuni.

1. puterea calorigenă, dată de calitatea alimentelor de a produce
energie chimică, mecanică și calorică prin ”arderea” lor în organism.

2. acțiune specifică a fiecărui substanțe, pentru una sau mai multe funcții ale
organismului, ceea ce face ca substanțele alimentare să nu se poată înlocui
una pe alta decît într-o mică măsură.


Substanțele chimice specifice prin care alimentele își îndeplinesc aceste funcții sunt
principiile nutritive : proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele, sărurile minerale și apa.
Numai primele trei au putere calorigenă.
Vitaminele și sărurile nu sunt calorigene ( nu produc energie ), dar îndeplinesc în
organism funcția de biocatalizatori, contribuind sau lund parte la producerea reacțiilor
chimice necesare metabolismului.
Apa este mediul de dispersie în care se realizează toate aceste reacții.






Ce Trebuie Să Știți Despre Alimentația Copilului




CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE ALIMENTAȚIA COPILULUI




Principiile Nutritive




Alimentele își îndeplinesc rolul lor în organism prin două acțiuni.

1. puterea calorigenă, dată de calitatea alimentelor de a produce
energie chimică, mecanică și calorică prin ”arderea” lor în organism.

2. acțiune specifică a fiecărui substanțe, pentru una sau mai multe funcții ale
organismului, ceea ce face ca substanțele alimentare să nu se poată înlocui
una pe alta decît într-o mică măsură.


Substanțele chimice specifice prin care alimentele își îndeplinesc aceste funcții sunt
principiile nutritive : proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele, sărurile minerale și apa.
Numai primele trei au putere calorigenă.
Vitaminele și sărurile nu sunt calorigene ( nu produc energie ), dar îndeplinesc în
organism funcția de biocatalizatori, contribuind sau lund parte la producerea reacțiilor
chimice necesare metabolismului.
Apa este mediul de dispersie în care se realizează toate aceste reacții.






Postare

  ANPC Termeni și Condiții